Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Caia polisanmält efter PFAS-pennan – här är alla svenska bolag som riskerar fällas

Artikel bild
Bianca Ingrosso och Linda Hallberg, grundare av Caia Cosmetics respektive LH Cosmetics.

Det började med Caia Cosmetics. Nu växer PFAS-skandalen. Fem svenska företag har polisanmälts för farligt innehåll i sina sminkprodukter (och fler lär det bli). Breakit kan berätta vilka det är.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Bianca Ingrossos succébolag Caia Cosmetics polisanmäldes av Kemikalieinspektionen efter att man hittat ett så kallat PFAS-ämne i Caias ögonpennor.  

Men bolaget är inte det enda. Kemikalieinspektionen har polisanmält ytterligare fyra svenska bolag för skönhetsprodukter med farligt innehåll, har P3 Nyheter kunnat rapportera idag.

Kemikalieinspektionen har gjort riktade stickprovskontroller på flera hundra produkter hos runt 40 bolag och budskapet är att anmälningarna kommer att öka. 

“Det kommer bli fler”, säger Henrik Hedlund, projektledare för tillsynen, till P3.

Nu kan Breakit berätta vilka bolag det handlar om. Här är företagen som anmälts av Kemikalieinspektionen för brott mot olika punkter i det 29:e kapitlet i Miljöbalken: 

  • LH Cosmetics AB

  • Beauty Icons AB (Caia Cosmetics) 

  • Boozt Fashion AB

  • D & A Group AB

  • Parfym Sverige AB

En punkt som Kemikalieinspektionen pekar på handlar om miljöfarlig kemikaliehantering, där påföljden kan bli böter eller fängelse. 

Huruvida åklagare går vidare med några av anmälningarna återstår att se. Ingen förundersökning har inletts hittills.

Caia har också bett sina kunder om ursäkt och var snabba med att plocka bort produkterna. LH Cosmetics, som drivs av Linda Hallberg, agerade inte lika snabbt. En granskning av Veckorevyn visar att bolaget sedan 2021 känt till att en sminkpenna innehåller just PFAS. Ändå planerade LH Cosmetics att sälja slut hela lagret så sent som för några månader sedan. 

För den som inte vet är PFAS en samling högfluorerade ämnen och industriellt framställda kemikalier som har använts i stekpannor, funktionskläder och impregneringssprejer. Två av de mest kända PFAS-ämnena är misstänkt cancerframkallande och kan vara hormonstörande. Kemikaliegruppen är inte bara potentiellt hälsofarlig, den är också dålig för miljön eftersom den är extremt svårnedbrytbara. 

Bara ett fåtal av alla tusentals PFAS-ämnen är förbjudna i dagsläget men det kan komma att ändras. EU håller just nu på med en bredare utredning.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer