Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

GÄSTKRÖNIKA

CHARLOTTE HOLMEN: Mina 5 bästa spaningar från Europas hetaste techevent

Artikel bild
Charlotte Holmen, grundare Wetal. Foto: Press

Startupgrundaren Charlotte Holmen har besökt några av Europas hetaste techevent under våren – och pratat med beslutsfattare, lyssnat på pitchar och snappat upp trender.

Här är hennes hetaste spaningar.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se
  • Storleken spelar roll
    Det första jag slogs av var att Paris summit var enormt, det tog timmar att ta sig igenom eventet. Med sina 165.000 besökare var det större än både Dublins och Londons techevents – tillsammans. Jag var lite förvånad över att London som startup-mecka endast hade 45.000 besökare, vilket i sådana här sammanhang inte är mycket. 

    Men faktum är att jag fick flest kontakter i lilla Dublin med sina ynka 8000 besökare. Varför? För att det var gemytligt och knappt någon konkurrens om att få möjlighet att prata med olika beslutsfattare. Hur jag än vände och vred på det, hann jag ändå inte ha mer än 25 djupa samtal per dag. 

  • Allt handlade om AI
    AI var det överlägset hetaste ämnet på alla summits jag besökte, där säkert 80 procent av alla panelsamtal hade ordet AI i rubriken. Diskussionerna kretsade kring hur AI förändrar olika branscher, från hälsa till finans och dejting, samt vilka nya möjligheter och utmaningar som dyker upp.

    Dock var det inte helt oväntat många startups som verkade ha klämt in ordet AI i sin affär för att piffa till sitt namn. Något som till en början verkade magiskt visade sig till slut bara vara en enkel Chat GPT-koppling och ett vanligt team av människor som gjorde grovjobbet. 

  • Upprepande pitchar
    Efter att ha träffat och lyssnat på otroligt många startup-entreprenörer insåg jag att jag började höra samma pitch om och om igen. Det är svårt som startup att skydda sin idé, framför allt om den är bra. 

    Därför blir det desto viktigare att investera i teamet som ska bygga lösningen och säkerställa att de är motiverade att arbeta många år. Framför allt för att lösa ett problem de brinner för med alla fram- och motgångar du har som entreprenör.

  • Fransk-afrikanska marknaden
    När jag besökte Paris upptäckte jag som väntat att många pitchar var på franska och långt ifrån alla talade engelska. Trots att alla var tillmötegående mot mig blev det lite knepigt då jag, som driver ett outsourcing-bolag vars största förmåner är att våra konsulter talar perfekt engelska, har tänkt att det är prio ett för att gå globalt.

    Då berättade fransmännen att många franska bolag samarbetar med afrikanska länder för outourcing. Många panelsamtal handlade om just det: att afrikanska marknaden är väldigt het just nu, och har fördelen att många talar just franska. Så afrikanska IT-marknaden är något att hålla koll på.

  • Missa inte efterfesterna
    Inte helt oväntat fick jag nästan lika många kontakter på efterfesterna som huvudeventen, så underskatta inte en hederlig afterwork. Efterfesterna är perfekta för att bygga relationer och lära känna människor på ett mer personligt plan. Så se inte efterfesten som ett alternativ utan en möjlighet. Än så länge har AI inte ersatt lite hederlig mänsklig kontakt.

CHARLOTTE HOLMEN, grundare Wetal

Läs mer