Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

GÄSTKRÖNIKA

SEBASTIAN HARUNG: Det är dejlig att vara entreprenör i Sverige!

Artikel bild
Sebastian Harung, grundare Kameo. Foto: Press

Vi nordbor har mycket gemensamt men myndigheternas syn på entreprenörskap är avgrundslik. Som norsk entreprenör i Sverige så kan jag bara konstatera att det är dejlig att vara fintech-entreprenör i Sverige!

Det skriver Sebastian Harung i en gästkrönika.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Enligt en undersökning från EY minskade utländska direktinvesteringar i Sverige under 2023 med 19 procent och oroliga röster höjs för att Sverige tappar i attraktionskraft. Tittar vi per capita så ligger Sverige dock högst i EU. Direktinvesteringar i Norge ökade under 2023 men vi ligger ändå sämst till i Norden. Sverige och Norge har grundläggande skillnader vad gäller näringslivets sammansättning. 

Sverige har under lång tid bevisat sig som ett tekniskt innovationsland samtidigt som Norge fortsatt har sitt fokus på olja, gas och fiske. Bara ordet entreprenör har olika innebörd i Sverige och Norge. I Norge är namnet entreprenör fortfarande kopplat till hantverkare och byggnadsmästare. Långt ifrån de juicedrickande tech-entreprenörerna i Silicon Valley. De norska bolagen har främst finansierat sig själva och har inte varit beroende av externt utländskt kapital vilket inte heller har satt press på myndigheter och beslutsfattare att skapa förutsättningar för innovativa teknikföretag. 

Sverige är vår fintech-storebror

För de flesta nystartade tillväxtbolag är förmågan att attrahera personal och kapital avgörande. För fintech-företag gäller det även att manövrera sig fram i en reglerad miljö som är skapad av och för de traditionella bankerna. Svårigheterna med nya affärsmodeller i det finansiella systemet belyses i branschföreningen Swedish FinTech Associations årliga rapport som jag även hade förmånen att kommentera på vid Stockholm FinTech Week tidigare i år. 

Här är Norge väldigt sena på bollen

Rapporten visar att 57 procent av medlemsföretagen upplever att det finns en låg förståelseför fintech hos beslutsfattare. Jag måste dock säga att jämfört med Norge så har Sverige kommit väldigt långt då det gäller att främja finansiell innovation. Ett exempel är EU:s nya förordning gällande crowdfunding som sedan 2023 ska vara implementerad i samtliga EU-länder. Förordningen är en del av det arbete EU gör för att främja finansiering till små- och medelstora företag men även i syfte att öka konsumentskyddet. Här är Norge väldigt sena på bollen vilket är olyckligt för fintech-bolag, företag som behöver finansiering och för konsumenterna.

Omogenhet gällande incitamentsprogram för att attrahera talang

SweFinTechs rapport lyfter även behovet av skattemässigt fördelaktiga incitamentprogram för att kunna attrahera talanger. Föreningen föreslår därmed utökade regler för kvalificerade personaloptioner så att de på ett tydligare sätt inkluderar finanssektorn.

Även om det i Sverige finns utmaningar i utformningen av optionsprogram så är det en avsevärt mer mogen marknad än den norska. Norge ligger betydligt efter Sverige då det gäller utvecklingen av incitamentsprogram vilket gör det svårt att utforma marknadsmässiga teckningsoptioner och kvalificerade personaloptioner där realiserade vinster beskattas i inkomstslaget kapital. Det leder till att det alternativ som ofta kvarstår för oss i Norge är regelrätta personaloptioner som beskattas som inkomst av tjänst samt att bolaget ska betala sociala avgifter. Men även om det skulle fungera med marknadsmässiga teckningsoptioner eller kvalificerade personaloptioner är reavinstskatten på kapital betydligt högre i Norge än i Sverige. I Sverige beskattas realiserade vinster på onoterade aktier med 25 procent och i Norge är motsvarande skattesats närmare 38 procent.

Paradis för bolagsbyggare

Även för mig som grundare finns stora utmaningar. Då Norge har förmögenhetsbeskattninginnebär det att om mina onoterade aktier på papperet får ett högt värde kommer jag behöva betala skatt för ett värde som bara finns på papperet. Som många andra entreprenörer är mitt kapital bundet i bolaget och jag behöver då sälja av aktier för att betala skatt. Att en grundare säljer av aktier brukar inte vara positivt för bolaget och övriga aktieägare. 

Sverige skulle vara ett paradis för mig som norrman!

I Sverige är förmögenhetsskatten sedan lång tid tillbaka avskaffad. Ni förstår: Sverige skulle vara ett paradis för mig som norrman! Men jag kan inte flytta till paradiset. Den kritiserade exit-skatten innebär nämligen att jag som entreprenör skulle få skatta för det värde som bolaget har på papperet men som man faktiskt inte vet om det går att realisera vid det tillfälle jag flyttar från Norge. 

Sveriges attraktionskraft

Norge är ett underbart land att leva i men Sverige har fantastiska förutsättningar för bolagsbyggare och jag tror att det kan vara värt att lyfta i tider då negativa nyheter om Sverigeduggar tätt. Det är inte en slump att Sverige har skapat några av världens främsta innovationer och entreprenörer. Det är dejlig att vara entreprenör i Sverige!

SEBASTIAN MARTENS HARUNG, vd och grundare Kameo

Läs mer