Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Läkare välkomnar AI: ”Sju timmar ägnas åt klick – en åt patienterna”

Artikel bild

Här kan AI-tekniken verkligen glänsa i vården – och här ska AI hålla tassarna borta (än så länge).

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Digitala tvillingar, AI-algoritmer som kan skanna röntgenbilder efter cancer och en administrativ superassistent som ger läkarna tid att träffa patienterna. Framtiden är snart här.

Svenska Dagbladet skriver om AI:s potential att revolutionera vården – både kostnadsmässigt när vi blir allt fler och allt äldre och i kvalitet. Förhoppningarna är stora. Till skillnad från AI-utvecklingen i stort är det färre som pekar på svarta moln på horisonten när det kommer till sjukvården. Till och med ”AI:s gudfader” Geoffrey Hinton som brukar varna för dystopiska konsekvenser av den snabba utvecklingen har gjort ett tydligt undantag – för vården.

Där AI verkligen kan komma in och glänsa är i pappersarbetet, skriver SvD. Tekniken kan om den tillämpas rätt avlasta läkare från det berg av pappersarbete som ingår i jobbet idag.

”Sju timmar om dagen ägnades åt olika typer av klick och skrivande”, säger AT-läkaren Sky Nikodell om sina erfarenheter på en internmedicinsk avdelning.

Det lämnade alltså 1 timme på arbetsdagen åt direkt patientkontakt.

Han välkomnar AI som stöd i arbetet.

Var är AI svagare?

Max Gordon, ortoped och forskare på Karolinska institutet samt årets AI-svensk 2023, tror att AI-modellen har en tydlig Akilleshäl. AI:n kan vara för duktig diagnostik. 

”AI är som en person som kan varenda liten detalj i skolboken. Det största problemet är att många har tillfälliga symptom utan någon allvarligare underliggande sjukdom, även om symtomen kan likna de vid allvarliga sjukdomar, till exempel cancer”, säger han.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer