Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Aldrig mer en dålig avokado (?) – matjätten inför AI-scanners i butik

Artikel bild
Vi har alla upplevt det: hoppats på den vänstra, men mötts av den högra. Foto: iStock

Coop drar igång ett pilotprojekt med avokado-scanners – där kunden kan scanna frukten direkt i butik för att se om den är mogen eller inte.

Matilda Andersson

Matilda Andersson

matilda@breakit.se

Nyhetschef

Vi har alla varit där. Stått med kniven i ena handen och stirrat ner på en övermogen, brun och deprimerad historia på skärbrädan. Upplevt besvikelsen över ännu ett misslyckat avokadoköp.

Den här känslan, och en önskan om att dra ner på matsvinnet, har Coop nu tagit fasta på – och kör igång ett pilotprojekt i åtta utvalda butiker där du som kund direkt ska kunna ta reda på fruktens (ja, det är en frukt) status.

“Du scannar avokadon genom att hålla den intill scannern. Och sen mäts mognaden med hjälp av AI”, säger Elise Andersson, inköp- och sortimentsansvarig frukt, grönsaker och blommor på Coop Sverige, till Breakit.

Efter scanningen får du upp avokadons status på en liten skärm som visar om den är ätmogen eller inte. 

Det är dock inte Coop själva som står bakom utvecklingen av scannern.

“Nej, så bra är det inte. Det är en holländsk innovation och ett bolag som heter One Third som tagit fram den. Hela deras idé är att minska matsvinnet, en tredjedel av allt vi äter slängs”, säger Elise Andersson.

Är det en stor investering, hur mycket har ni betalat?

“Det är en förhandlingsfråga så det kan jag inte gå in på. Men vi behöver göra en pilot för att se om kostnaden kan balanseras med svinnet.”

Piloten kommer att pågå i ett halvår och därefter ska projektet utvärderas.

Förhoppningen är att få ner svinnet med 50 procent per butik.

Vad händer med de avokados som kunderna väljer bort?

“De slängs.”

Scannrarna har tidigare testats i Nederländerna och Schweiz. Där ska svinnet ha minskat från 10 procent av alla avokados till 6 procent, bara en vecka efter att scannern införts. 

“Vi har gått från 120 ton till 4 ton matsvinn senaste åren, men i dagsläget ligger vi tyvärr på 8 procent waste på alla inköp av avokado. Med detta hjälpmedel minskar vi definitivt detta tal, så det här blir kanon. Alla vill ju ha den perfekta avokadon, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby som är en av åtta utvalda butiker, i ett pressmeddelande.

Idag finns det omkring 800 Coop-butiker runt om i landet som alla ägs av 26 olika föreningar. Tidningen Dagligvarunytt har gjort en sammanräkning av de 15 största föreningarna, som representerar omkring 97 procent av Coops omsättning och resultat, som visar en förlust på 721 miljoner kronor för 2023. 2022 landade förlusten, för alla föreningar, på 698 miljoner kronor. 

Så här funkar scannern:

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Här är butikerna med scanners

Här är butikerna som deltar i pilotprojektet:

  • Stora Coop Lund 

  • Stora Coop Bromma 

  • Stora Coop Visby

  • Stora Coop Storheden Luleå 

  • Stora Coop Ersboda Umeå 

  • Stora Coop Västerås 

  • Stora Coop Bergvik Karlstad 

  • Stora Coop Bäckebol Göteborg 

Visar fyra olika nivåer av mognad

Efter att avokadon scannats kan kunden ta del av fyra olika statusar:

  • Snart mogen / Låt mogna och ät om några dagar

  • Mogen och fast / Använd i sallad idag eller låt vila i 2–3 dagar för guacamole

  • Mogen och mjuk / Perfekt för guacamole idag eller i morgon

  • Ät idag - Mogen / behöver ätas i dag!

Läs mer