Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Daniel Eks försvarsstartup Helsing på gång med ny runda – väntas trefaldiga miljardvärderingen

Artikel bild
Daniel Ek satsar på tysk försvarsstartup. Foto: Istockphoto

Investerarnas aptit på defence tech är stor. Och Daniel Ek var förutseende. När Spotify-grundaren gick in i startupen Helsing för två år sedan var hela bolaget värt en tredjedel av vad hans innehav väntas vara värt i nästa runda.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Både försvarskoncernen Saab och Daniel Ek, via sitt Prima Materia, har gjort det. Gått in i  defence tech-startupen Helsing det vill säga. Nu verkar en ny kapitalrunda vara på gång i den tyska startupen, där Silicon Valley-investerarna Accel (tidiga investerare i Facebook och Spotify) och Lightspeed är med och där målet är att ta in 500 miljoner dollar, motsvarande 5,3 miljarder kronor. Det skriver Financial Times

Affären kan göra Helsing till ett av Europas högst värderade AI-bolag – vilket verkligen är ett tecken på den höga aptiten på defence tech, skriver FT. 

Den nya rundan skulle värdera Helsing till 5 miljarder dollar, eller 53 miljarder kronor – tre gånger så mycket som bolaget värderades till när Saab gick in som ägare i september. 

Och det är en gynnsam utveckling för Daniel Ek. Han gick in i Helsing 2021 när bolaget värderades till 4 miljarder kronor. Förutsatt att han inte har sålt sitt innehav har Daniel Eks innehav ökat i värde till runt 14 miljarder – på två år.

Helsing grundades 2021 av Torsten Reil, Gundbert Scherf och Niklas Köhler och utvecklar en mjukvaruplattform som med hjälp av AI skapar kartor över slagfält i realtid. På det sättet ska militären snabbare få hjälp att identifiera hot. 

LÄS MER: Techeliten storsatsar på defense tech – möt 18 lovande svenska startups (och deras problem)


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer