Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter dödsfallen på Northvolt – Toyota stoppar allt arbete

Artikel bild
Peter Carlsson är vd för Northvolt. Northvolts fabrik i Skellefteå. Foto: TT/Montage

Fortsatt stora problem för batteriutmanaren.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Northvolt har aldrig haft det så tufft som nu. Bolaget, som pumpats med många miljarder från investerare, lider av stora problem i sin produktion och ligger långt efter tidsplanen för fabrikskapaciteten. BMW har dessutom dragit tillbaka en order värd omkring 22 miljarder kronor.

Utöver de kommersiella problemen har bolaget drabbats av flera arbetsplatstragedier. Inom loppet av ett halvår har tre personer dött efter arbetspass på fabriken i Skellefteå, rapporterade flera medier i helgen.

Nu kommer beskedet att Toyota har tagit ett beslut att pausa arbetet för sina servicetekniker på Northvolts fabrik i Skellefteå. Detta beror ovan nämnda dödsfall, vars orsak ännu är oklar, rapporterar Dagens Arbete.

”Som arbetsgivare värnar vi om våra medarbetares säkerhet… Utifrån den information som vi har tagit del av hos Northvolt i Skellefteå har vi som arbetsgivare tills vidare beslutat att genomföra så lite service och underhåll på plats som möjlig”, skriver HR-direktören Annika Dörner på Toyota Material Handling, till Dagens Arbete.

Mikael Stenmark, huvudskyddsombud på IF Metall på Northvolts Skellefteå-fabrik, uppger till samma tidning att det inte är aktuellt att stoppa arbetet för dem.

"I det här fallet har Toyota stoppat arbetet utan att veta om det finns en uppenbar fara för liv och hälsa och utan att veta om det finns någon risk. Vi kan inte ha det så att företag reagerar på rykten. Vi måste förlita oss på fakta."

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.
 
 

Läs mer