Sök ikon

Artportable nära konkurs – nu tar grundarna över med ny krisplan

Artikel bild
Artportables grundare Johan Höök och Erik Nordlander. Foto: Press

De har gjort SaaS av konstvärlden med en plattform där konstnärer kan sälja sina verk direkt till kund. Men att göra konstmissionen till en lönsam affär tar tid – och pengar.

I midsommarveckan vädjade Artportables styrelseordförande till aktieägarna att ställa upp med mer kapital – annars skulle konkursansökan vara ett faktum, enligt ett mejl som Breakit tagit del av.

Nu berättar grundaren Erik Nordlander om de dramatiska dagarna och planen för att ta bolaget framåt.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Vi har skrivit om Artportable, en SaaS-tjänst för konstnärer och konstintresserade, flera gånger om. Bolaget med grundarduon Johan Höök och Erik Nordlander i spetsen har tagit in runt 20 miljoner i riskkapital och media sedan starten med sin mission att göra konst tillgänglig för alla via sin SaaS-plattform.

Rätt nyligen förvärvade Artportable startupen Artworks, grundat av Henrik Kanekrans, som också ställer ut konst digitalt. I samma veva tog bolaget in 1,8 miljoner kronor från ägare som Brightly Ventures, Förvaltningsaktiebolaget Segersta och Aggregate Media. Artworks storägare Segersta klev in som ägare av omkring 20 procent av Artportable och Segerstas David Pantzer klev in som styrelseordförande i Artportable. 

Då, när de nya pengarna kom in, skrev Erik Nordlander till Breakit att det senaste året har handlat om att gå över till lönsamhet, vilket den senaste emissionen skulle användas till. 

”Vi fortsätter att satsa på att utveckla världens bästa digitala verktyg för konstnärer inför en större expansion.”

Det senaste släppta bokslutet 2022 omsatte Artportable 7,8 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 7 miljoner kronor. 

Hotet: Konkursansökan 

Spola fram till midsommarveckan 2024. Artportable vill ta in mer pengar från delägarna, där syftet är att vända till lönsamhet, och styrelsen ställer allt på sin spets. I ett utskick till aktieägarna daterat 19 juni som Breakit har tagit del av skriver styrelseordföranden David Pantzer: 

”Om bedömningen är att det inte finns tillräckliga medel så kommer styrelsen direkt efter styrelsemötet att lämna in en konkursansökan till tingsrätten.” 

Han fortsätter: 

”Bolaget är nu i en mycket allvarlig situation, hoppas att alla ägare gör sitt yttersta att säkerställa bolagets överlevnad. Om ni har några andra förslag på lösningar som kan hjälpa bolaget så återkom till styrelsen omgående.”

När Breakit ringer upp Artportables medgrundare Erik Nordlander så säger han att det kanske är så man måste formulera sig när det är skarpa situationer. Samtidigt står det klart att det saknades samsyn i frågan om att ge upp. 

”Jag och Johan är grundare och är beredda att gå väldigt långt för att undvika att gå den vägen (begära bolaget i konkurs, reds. anm). För styrelsen låg det närmare.”

Vill ta in 2-3 miljoner

Det som har hänt sedan midsommarveckan är att Erik Nordlander och Johan Höök har tagit över styrelsen, David Pantzer har lämnat klubban. Grundarduon leder nu en alternativ finansieringsplan för att säkerställa verksamhetens fortsatta drift och se till att bolaget blir lönsamt till årsskiftet. 

Planen innebär att Artportable också söker nya investerare med målet att ta in 2-3 miljoner kronor, det som Erik Nordlander säger behövs för att komma på rätt köl.

”Det är mer eller mindre klart, vi har en plan och vi har commitments”, säger han.  

Vad är det som gjort att lönsamheten har dragit ut på tiden?

”Det är en cocktail av olika anledningar. Vi har coronaanstånden som måste betalas av. Vi har också satsat på att bygga fler tjänster åt konstnärerna, för att vi verkligen ska vara konstnärens bästa vän. Och så gjorde vi ett förvärv av Artworks. Vi är ett så pass litet företag, personalkostnader är en stor anledning till att man måste ta in mer kapital.”

Med förvärvet växte Artportable från åtta till elva anställda. 

”Vi försöker bygga något som är ännu mera hållbart, något som är lönsamt där vi inte behöver köra på fälgarna", säger Erik Nordlander. 

Det har varit tufft att få in pengar. Hur ser stödet från investerare ut nu?

”Vi har en del investerare som varit mer drivande och som hjälper mer och är inne i verksamheten. Vi har ett bra cap table med Rustan Panday och Daniel Soussan som har varit med om liknande prenumerationsbaserade bolag tidigare.”

Det har bara gått några dagar sedan den dåvarande styrelseordföranden och delägaren verkade vara beredd att lämna konkursansökan till tingsrätten. Hur har de här dagarna varit för er?

”Det är klart att det känns lite där och då, men nu några dagar senare så är det rätt beslut, vi valde rätt väg och gjorde inget förhastat”.

Breakit söker David Pantzer.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer