Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Metas AI-markeringar syns på vanliga bilder: “Fortsätter att utvärdera vårt tillvägagångssätt”

Artikel bild
Bilden till vänster ska definitivt AI-märkas – men även äkta bilder har råkat ut för Metas märkning. Foto: Dall-E/TT

Meta markerar fotografier som är skapade av AI – men nu har även vanliga bilder fått stämpeln på techjättens plattformar.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Ser du skillnad på en bild som är tagen av mobiltelefon och på en bild som är skapad av AI?

För att vara tydlig med vad som är vad har techjätten Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, börjat märka fotografier på sina plattformar, om bilderna i fråga har genererats av AI. Det meddelades i februari i år, och i maj blev det verklighet. Märkningen är tydlig: det står helt enkelt “Made with AI” högst upp i ena hörnet av bilderna.

Men det verkar finnas lite krux. 

Användare, däribland fotografer, menar att märkningen som indikerar att bilder är skapade av AI dyker upp på vanliga bilder, enligt Techcrunch. Flera fotografer menar att lite polering av något slags verktyg, alltså inte ens ett AI-baserat sådant, är tillräckligt för att AI-märkningen ska dyka upp på bilder. 

Exakt hur det kommer sig är än så länge oklart – och Meta uttalar sig endast med en kort kommentar. 

"Vår avsikt har alltid varit att hjälpa människor att veta när de ser innehåll som har gjorts med AI. Vi tar hänsyn till den senaste feedbacken och fortsätter att utvärdera vårt tillvägagångssätt så att våra etiketter återspeglar mängden AI som används i en bild, säger en talesperson på techjätten till TechCrunch.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer