Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

IF Metall stämmer Tesla – för brott mot lagen

Artikel bild

Enligt facket har bolaget lagt locket på om ekonomin och på det viset brutit mot lagen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Är det inte monsterlöner eller massuppsägningar så är det något annat. Tesla är i fokus igen. Den här gången handlar det om strejken i Sverige. 

Fackförbundet IF Metall – som nu befunnit sig i strid med Tesla sedan oktober – vill ta den amerikanska elbilstillverkaren till domstol. Inom kort ska en stämning lämnas in till Arbetsdomstolen, skriver Arbetsvärlden, en tidning som ges ut av fackförbundet TCO.

IF Metall ska stämma Tesla efter att en av verkstäderna i Sverige vägrat delge facket information om ekonomin, vilket IF Metall menar är ett brott mot informationsplikten.

Grunden till den långdragna konflikten mellan IF Metall och Tesla är kollektivavtal. 

Tomas With, vice förbundsordförande för IF Metall, säger att han inte tror att en stämning påverkar möjligheterna till att få till ett kollektivavtal. 

”Jag tror inte att en stämning är deras största fråga just nu. Man har ju varje dag på sig att visa att man är en bra arbetsgivare och det här ingår i det. Det är klart att allt vore mycket lättare med ett kollektivavtal och en utvecklad partsrelation med förtroendevalda på arbetsplatsen”, säger han till Arbetsvärlden. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer