Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Från askan in i elden – skulle du välja att vara techarbetare här?

Artikel bild
Anställda på Pinduoduo i Shanghai. Foto: TT

Vill du ha ett liv? Då är du inte aktuell för ett av Kinas största e-handelsbolag.

Det är känt sedan länge att techbranschen är stenhård i Kina. Nu riskerar den att bli ännu värre.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I Sverige sitter anställda på medarbetarsamtal och i bästa fall övertygar sina chefer om att de har bra balans mellan arbete och fritid. Det är långt från den hårdnackade techbranschen i Kina. Nyligen läckte en video där JD.com-grundaren Richard Liu ”peppar” sina anställda. Budskapet: Det finns ingen plats för bra balans mellan arbete och frihet i hans företag. 

”Vi har anställda som föredrar att njuta av livet och som prioriterar livet först och arbetet på andra plats. Jag kan förstå att man inte vill arbeta hårt, att alla gör olika val men jag kan säga att du är inte vår bror, du är en förbipasserande”, sa Liu. 

Det är Financial Times som skriver om den kinesiska techscenen, där anställda nu bokstavligt talat flyttar in på kontoren med kuddar och hygienartiklar – eftersom det inte dröjer så länge mellan arbetsdagens slut och arbetsdagens början. Och för att det finns en risk att chefen kallar till möte mitt i natten. 

Kinesiska techarbetare har aldrig haft de förmåner som funnits i Silicon Valley utan levt efter arbetstidsdevisen 9-9-6 – vilket innebär att man jobbar nio till nio sex dagar i veckan (och som Alibaba-grundaren Jack Ma har kallat en välsignelse). Men nu när de fem största techbolagen tillsammans tappat tiotusentals miljarder i marknadsvärde så lär läget bli ännu tuffare för de kinesiska techarbetarna. Blickarna vänds nämligen mot bolag som går mot strömmen och lyckas, däribland Pinduoduo.

Pinduoduo ägs av samma bolag som äger Temu och är mer lönsamma än både Tencent och Alibaba. Och arbetspassen beskrivs som brutala. 

2021 rapporterades två dödsfall kopplade till ”överarbete” på Pinduoduo och en tidigare anställd säger till FT att under hennes år på bolaget så var hon tvungen att pausa sociala interaktioner, hobbies och möjligheterna till ett romantiskt liv. 

”När jag lämnade så var det som att återvända till samhället”, säger hon. 

Det är inte bara tiden som tär på techarbetares krafter i Kina. Även begreppet ”neijuan” orsakar stress. Det beskriver den oupphörliga tävlingen med kollegorna om att vara bäst. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer