Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mejllistan visar: Mer än var tionde har sparkats från Tesla

Artikel bild
Elon Musk.

Tesla har dragit i handbromsen. 14 procent av personalstyrkan har sparkats sedan årsskiftet, visar Elon Musks mejllista.

Nu fruktar anställda att toppchefen på långa vägar inte är klar och att allt kan hänga på siffrorna i juli.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I april skickade Elon Musk ut ett massmejl på Tesla där han meddelade att personalen skulle behöva minskas med en tiondel på elbilsbolaget. Nu visar ett nytt mejl från toppchefen att fler än så har lämnat företaget, skriver CNBC

Nyhetssajten har nämligen tagit del av listan på mottagarna i ett alla-mejl från Elon Musk i mitten av juni. Det mejlet gick till runt 121.000 mottagare – 14 procent färre än de 140.473 anställda som Tesla hade i slutet av 2023. 

Enligt Bloomberg har Elon Musk haft som mål att gå ännu längre och kapa 20 till 30 procent av den totala arbetsstyrkan. I samband med att bolagets Q1-rapport presenterades i april så pratade Musk om en ”ineffektivitetsgrad” på 25-30 procent.  

Bakgrunden till nedskärningarna är den generella inbromsningen på elbilsmarknaden, som varit mer akut för Tesla än något annat märke. 

En anställd säger anonymt till CNBC att många på golvet nu räds en ny våg uppsägningar i juli, beroende på hur siffrorna för det andra kvartalet landar. De presenteras första veckan i juli. 

Elon Musk har också lovat investerarna att företaget snart ska publicera sin fjärde Master Plan och att Tesla ska avslöja designen på bolagets planerade robottaxi innan sommaren är slut. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer