Sök ikon

Deras tårtor fick investerarna i Draknästet på fall (och drog in miljoner) – nu går One Cake i konkurs

Artikel bild
Lena Apler och Shervin Razani i bakartagen hos One Cake, grundarna Lizette Broström och Zebastian Lindqvist. Foto:Press

De fick miljoner av Lena Apler och drakarna Shervin Razani och Sara Wimmercranz hakade på. Men One Cake drabbades av bakslag på bakslag. Nu har tårtbolaget valt att kasta in handduken.

”Att bedriva livsmedelstillverkning i Sverige är skoningslöst svårt och dyrt. Kostnaderna för att klara detta har ökat på ett sätt som gör det i det närmaste omöjligt”, skriver grundaren Lizette Broström.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Året var 2021. One Cake fick drakarna i SVT:s Draknästet på fall en efter en med sina frystårtor, bakade enligt familjerecept. Lena Apler gick in med två miljoner, Shervin Razani med 700.000 och Sara Wimmercranz med 300.000 – för totalt 30 procent av företaget. 

Då hade One Cake funnits i fem år. Bolagets grundare var Lizette Broström och sonen Zebastian Lindqvist, med bas i Jonsered utanför Göteborg. De hade redan fått in sina tårtor – som bakas utan nötter, gluten och palmolja – hos livsmedelskedjan Lidl. 

Då fanns planer på att få bakverken certifierade och starta en internationell expansion. Bolaget skulle också öka kapaciteten i produktionen. 2022 omsatte bolaget 4,5 miljoner kronor med ett rörelseresultat på lika mycket minus, - 4,5 miljoner kronor. 

2022 års bokslut vittnar om både framgångar och flera bakslag. Bolaget upplevde skenande råvarupriser och elkostnader. Chokladleverantören i Belgien drabbades av salmonella och äggleverantören tvingades avliva alla sina höns. Bolaget fick hitta en ny som var fyra gånger så dyr. One Cake gjorde nedskärningar i personalen och fick ett aktieägartillskott under hösten för att fortsätta kunna bedriva verksamheten. 

Men så blev det inte. Enligt handlingar till Bolagsverket så har en konkurs inletts i One Cake. Bolaget har själv beslutet att kasta in handduken. 

Konkursförvaltaren Branka Stojkovic vid Ackordcentralen säger till Breakit att bolaget inte har lyckats komma upp i tillräckliga volymer för att säkra lönsamheten.

Hon säger att de runt fem anställda som varit i bolaget nu har informerats om konkursen och att arbetet börjar för att se om någon del av verksamheten kan drivas vidare i någon regi.

”Skoningslös svårt och dyrt”

I ett skriftligt svar till Breakit skriver Lizette Broström:

”Familj och medarbetare har kämpat in i det sista för att rädda denna fantastiska uppstickare men till slut blev ökade råvarupriser, höga transportkostnader, höga räntor och effekterna av pandemin för stora.”

Hon fortsätter: 

”Att bedriva livsmedelstillverkning i Sverige är skoningslöst svårt och dyrt. Kostnaderna för att klara detta har ökat på ett sätt som gör det i det närmaste omöjligt. Det är ledsamt. För på sista raden går kunderna miste om nya utvecklade smaker i moderna produkter. ”

Hon skriver att en tårta gjord på riktig grädde, smör och belgisk choklad kräver ett annat pris än för dem med billigare råvaror och detta har vi inte lyckats med.

”Vi är förkrossade över att resan med vår tårtfabrik nu är till ända och vi vill tacka våra fantastiska medarbetare för det oerhörda arbete de lagt ner för att skapa  goda bakverk till många.”

LÄS ÄVEN: Avhopp, miljonrullning och skakig tillväxt – så går det för bolagen i Draknästet ett år senare

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer