Det har snart gått två veckor sedan Pär-Jörgen Pärson uppmanade kvinnor som vill bygga ett “unicorn”-bolag (värderat till minst 1 miljard dollar) att skaffa nanny och annan hemhjälp för att lättare lyckas med den tuffa uppgiften.
Han träffade uppenbarligen ett ämne som engagerar. För sedan dess har debatten varit livlig på sociala medier och det har skrivits minst ett par debattartiklar på temat (se här och här).
Och det slutade inte där. För i veckans avsnitt av SVT:s Ekonomibyrån tas den här debattråden upp igen.
Det skulle väl vara en överdrift att säga att den norske hotellkungen Petter Stordalen gick till attack mot Pär-Jörgen Pärson. Men han håller verkligen inte med Northzone-partnern.
“Att ha barnflickor och sånt är ingen lösning. Det är lite för gammaldags för mig”, säger Petter Stordalen i programmet.
Han menade att det måste finnas förutsättningar för ett balanserat liv. Framgång ska inte räknas i antalet nedlagda arbetstimmar och även entreprenörer bör ha utrymme att umgås med sin familj.
“Vi måste göra oss kvitt myten om att en bra ledare ska jobba 50-70 timmar i veckan”, dundrade Petter Stordalen som tidigare i programmet lyft fram vikten av att entreprenörer har “den rätta kraften” för att kunna genomföra sina idéer.
Olika entreprenörsstöd
Petter Stordalen fick överlag stöd av Backing Minds Susanne Najafi som därutöver tryckte på den stora risk som uppstår om ett bolag i alltför hög grad är beroende av en persons arbetsinsats. Bygg upp en organisation kring entreprenören och sänk risken, var ett av hennes råd.
“Att du kan vara borta några månader men att bolaget fortsätter att växa ändå”, argumenterade Susanne Najafi.
Fredrik Hjelm, vd för tungt riskkapitalbackade Voi, är i programmet mer inne på Pär-Jörgen Pärsons linje. Det går visst att kombinera entreprenörskap med föräldraskap. Men då skadar det inte att skapa supportfunktioner kring företagaren. Det är ju så många män gör och det var nog det Pär-Jörgen Pärson syftade på, tror Fredrik Hjelm.
“Och du som kvinnlig entreprenör ska konkurrera med manliga entreprenörer som då kan jobba 15-20 timmar mer i veckan”, sade Fredrik Hjelm som konstaterade att sådana tidsdifferenser har betydelse i det långa loppet.
Susanne Najafi lät förstå att hon tycker att debatten inte sällan har fel fokus. I centrum hamnar kvinnors roll i arbetslivet och inte männens, som hon uttryckte det, rätt till ett fullständigt liv, en tillvaro inklusive långsiktiga familjerelationer.
“Jag tycker inte att vi behöver mer nannies, utan mer daddies”, säger Susanne Najafi i programmet.