Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ulf Kristersson om Microsoft-beskedet: “Som vilken företagsinvestering som helst”

Artikel bild
Statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff på Microsoft Sveriges huvudkontor på måndagen. Foto: Jessica Gow/ TT/

Techjätten Microsoft gör sin största investering någonsin i Sverige. Närmare 34 miljarder kronor ska ösas in, inte minst i bolagets redan befintliga datacenter.

I en intervju med Breakit berättar statsminister Ulf Kristersson om hur han ser på beskedet – och risken för energibrist.

“Det kommer säkert att göras många investeringar som till slut visar sig inte vara tillräckligt bra. Så är det ju alltid vid teknologiskiften. Alla kommer inte lyckas. Men det ska inte fallera på att Sverige inte kan erbjuda det som vi har kunnat erbjuda sedan sent 1800-tal”, säger han till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Under måndagsmorgonen kom beskedet: Techjätten Microsoft investerar 33,7 miljarder kronor i AI-infrastruktur i Sverige. 

“Vi hoppas att den här investeringen kommer att tjäna hela Sverige och hela Europa”, säger den influgna Brad Smith, som sitter i bolagets ledningsgrupp, under en gemensam pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M).

Plats: Microsoft kontor i Stockholm.

"Det är ett privilegium att vara här", säger statsministern inlednignsvis efter att Brad Smith berättat om miljarderna. 

En stor del av investeringen ska gå till att förse Microsofts befintliga datacenter i Sandviken, Gävle och Staffanstorp med avancerade grafikprocesser. Utöver det ska 250.000 personer i Sverige utbildas för att lära sig använda AI.

Några timmar efter pressträffen når Breakit Ulf Kristersson på telefon. 

Hur stor del av pengarna i den här investeringen kommer att gå till aktörer som inte har någon koppling till Microsoft? 

“Själva företagets investeringsplan kan jag inte svara på faktiskt. Det vet inte jag. Det är deras investering i grund och botten. Sedan förstår ju alla att när man gör mycket stora investeringar, så går det i ett ganska stort flöde också till andra aktörer som gör saker och ting. Men den frågan tror jag bara Microsoft kan svara på faktiskt”, säger Ulf Kristersson.

Däremot är det klart att investeringen innebär både en expansion och en utbyggnad på de platser där bolaget redan finns, vilket gynnar de områdena, fortsätter han. 

“Jag tror också att det finns ett långsiktigt värde för svensk del i att skynda på hela den infrastrukturella utbyggnaden. Den tenderar vi att underskatta ibland i Sverige.”

Finns det någon risk med att Microsoft får för stort inflytande i den svenska techutvecklingen genom den här investeringen? 

“Risken finns alltid. Men jag ser inte den risken som särskilt stor nu. Jag tror vi ska välkomna alla stora sådana här investeringar (från bolag, redaktionens anmärkning) som tycker att Sverige är en attraktiv plats. Microsoft är ju långt ifrån ensamma om att göra saker här”, säger Ulf Kristersson. 

“Det handlar också om att använda andra bra förutsättningar som finns i Sverige. Det finns en välutbildad befolkning och många företag i Sverige som de tror kommer vilja använda de infrastrukturella förutsättningarna.” 

Har Sverige någonting att säga till om gällande vad de här pengarna ska användas till eller är det Microsoft som bestämmer? 

“Nej, i grund och botten är det här som vilken företagsinvestering som helst. Man kommer till ett land på de villkor som finns där, med alla lagar och regler som finns. Det var jag noga att understryka också. I Sverige gäller det svenska lagar. Men det är klart att det är deras investering som de genomför”, säger Ulf Kristersson. 

De gemensamma intressena är samtidigt stora, menar han. 

“Jag tycker om att satsa på att, som man säger på engelska ‘re-skilling’ och ‘upskilling’, att använda den svenska traditionen av vidareutbildning, kompetensutveckling och omställning av människor som har yrken idag men som behöver snäppet mer teknologi för att kunna ta nästa steg.”

“Allt det där är vi ganska bra på i Sverige om man jämför med exempelvis USA, att bygga vidare på den traditionen och se till att det blir fler jobb som också blir kompatibla med de teknologikrav som kommer finnas i övermorgon. Där ser jag starka gemensamma nämnare mellan företag och det offentliga Sverige.” 

Han tillägger att det finns många starka techbolag i Sverige som kommer ha nytta av att stora företag som Microsoft finns på plats. 

Det talas ju om energibrist. Hur ser du på risken att serverhallarna som Microsoft har kräver ännu mer energi nu efter att de gör den här investeringen?

“Ska man vara med i de här stora teknologiskiftena så finns en gemensam nämnare med de gamla skiftena, och det är att Sverige haft en konkurrensfördel med pålitlig, stabil, prisvärd och numera också fossilfri el. Det har varit en klassisk fördel och nu tillkommer dessutom den fossilfria dimensionen i detta”, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

“Jag tycker snarare att man kan säga att det är en av få saker som även i nästa steg måste vara en stor fördel för Sverige.”

Han menar att vi börjar i fel ände om Sverige skulle säga nej till stora möjligheter för att landet inte skulle kunna “tillhandahålla något så basalt som tillräcklig effekt av el.”

“Det kommer säkert göras många investeringar som till slut inte visar sig vara tillräckligt bra. Så är det ju alltid vid teknologiskiften. Alla kommer inte lyckas. Men det ska inte fallera på att Sverige inte kan erbjuda det som vi har kunnat erbjuda sedan sent 1800-tal. Utan tvärtom – Sverige ska vara känt som ett land med närmast överflöd av pålitlig och fossilfri el.”

“Sedan får man konkurrera om vem som bäst använder den elen – vilka som har bäst affärsmodeller och vilka tjänar pengar.”

Så du är inte orolig över att det inte ska gå att säkra upp energi?

“Nej, men jag hade varit orolig om vi inte hade lagt om hela energipolitiken. Vi lägger ju om energipolitiken just för att vi vill försäkra oss om att om ett antal år ska vi inte ha de problemen. Men ingen kan säga att det här är lugnt, för sådant här löser sig inte självt”, säger Ulf Kristersson.

“Om vi inte bygger ut både kraftproduktionen i form av mer både förnybart och mera kärnkraft och om vi inte blir mycket mycket snabbare och bättre på att skapa distributionsnät för el över hela landet, då kommer det här att bli ett stort problem.”

Han tillägger att företagen har sin roll att spela, medan staten har sin. 

“Staten Sverige ska inte försöka göra investeringsbedömningar. Det kan Microsoft göra bättre. Staten har däremot ett stort ansvar att se till att det finns grundläggande energiinfrastruktur som gör sådana investeringar möjliga.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer