Sök ikon

Pantlån dubblar värderingen på bara tre månader – tungviktare går in med nya miljoner

Artikel bild
Pär Svärdson, Pantlåns grundare Petter Händel och Alfred Appelros, och Fabian Bengtsson. Foto: Press

Digitala pantbanken växer snabbt och backas av profiler som Pär Svärdson, Fabian Bengtsson, Anders Wall och Charlotte Wall.

"Vi ska vara störst i Sverige inom tre år”, säger Pantlåns medgrundare Alfred Appelros.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I början av mars i år stoppade Apotea-grundaren Pär Svärdson och näringslivsprofilerna Fabian Bengtsson, Carl Palmstierna, Anders Wall och hans hustru Charlotte Wall in totalt 5 miljoner kronor i pantbanksutmanaren Pantlån. 

Och nu, mindre än tre månader senare, är det dags igen. De fem satsar 2 miljoner var i en nyemission på totalt 10 miljoner kronor. Värderingen den här gången är mer än dubbelt så hög och landar på 65 miljoner kronor med det nya kapitalet inräknat.

"Teamet på Pantlån har kommit väldigt långt på kort tid”, säger Fabian Bengtsson. 

“Det är tydligt att vi har en tjänst som efterfrågas på marknaden, och som har potential att förändra en hel bransch".

Branschen som ska förändras är i det här fallet pantbanksbranschen. Pantlån har utvecklat en egen AI-modell som ska vara både snabbare, säkrare och ha en större träffsäkerhet. Sedan den förra rundan har antalet kunder femfaldigats till 5000 månatliga användare och bolaget fortsätter enligt egen utsago att växa snabbt. Framförallt handlar det om smycken, klockor och andra värdeföremål men sedan april tar Pantlån även emot bilar. Med föremålen som pant får låntagaren låna pengar till ungefär 4 procents ränta uppger bolaget. Om man inte kan betala tillbaka pengarna säljs panten på auktion.

Ambitionerna för bolaget är stora. 

"Vi ska vara störst i Sverige inom tre år”, säger Pantlåns medgrundare Alfred Appelros i ett pressmeddelande. 

“Pantbanker lånar i dag ut lite drygt 3,5 miljarder kronor per år. Men vår målgrupp är inte enbart befintliga pantare utan även personer som i dag använder andra låneformer".

Läs mer