Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Det kräver anställda i techsfären i lönekuvertet – och i förmåner: “Inte samma lönehets”

Artikel bild
Rebecka Gustafson, marknadsansvarig på Demando. Foto: Press/Istockphoto/Montage.

Anställda inom techbranschen i Sverige vill ha bra lön – men det är långt ifrån det enda som spelar roll.

Breakit har tagit del av en rapport från rekryteringsbolaget Demando som djupdykt i löneanspråken – och kraven på förmånerna:

✔ Så mycket kräver tech-anställda
✔ Skillnaderna mellan kvinnor och män
✔ Gapet mellan lite och längre erfarenhet
✔ Skiftet kring förmåner – viktigare med kollektivavtal

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Att prata om löner i vårt avlånga land har länge varit lite hysch hysch. Att veta vad kollegan, eller andra i branschen, begär för ersättning för sitt kneg kan därför vara klurigt att få fram. 

Demando, som matchar arbetssökande med arbetsgivare inom tech, har släppt en ny rapport om just detta. Datan baseras på uppgifter som 10.000 personer som registrerade sig på plattformen under 2023 har uppgett. 35 procent av de medverkande är kvinnor, resterande 65 procent är män.

Så vad begär anställda i techsfären i lön?

Sett till samtliga personer som medverkar i rapporten, inom alltifrån mjukvaruutveckling till UX/Design, är medianen för löneanspråk 40.000 kronor. Ersättningskraven skiljer däremot mycket mellan de som ber om minst och de som ber om mest. 

Tittar vi på de lägsta löneanspråken, 10:e percentilen, ligger medianen på 28.000 kronor. Om vi istället fokuserar på de högsta, 90:e percentilen, är medianen desto högre: 63.000 kronor. 

Enligt rapporten är medianen för de med lite erfarenhet, mellan 0-1 år, 35.000 kronor. Medianen för de med 15 års erfarenhet eller mer är 55.000 kronor. 

“Enligt vår data skiljer sig löneanspråken inte märkbart mot de senaste åren. Det är inte heller samma hets kring löner som tidigare, utan nu är det flera andra parametrar som spelar roll. Många kandidater är också villiga att förhandla om lönen när de får ett anställningserbjudande”, säger Rebecka Gustafson, marknadsansvarig på Demando.

Det framgår även att män, i de flesta fall, kräver betydligt mer i lönekuvertet än vad kvinnor, med motsvarande roll och erfarenheter, begär. Så mycket som 2000 kronor skiljer sig mellan män och kvinnors löneanspråk, sett till medianen. 

“Här ser vi en tydlig förändring inom rollerna utvecklare och quality assurance, där medianen i förra årets rapport var samma för män och kvinnor, medan vi i årets rapport ser att medianen för dessa två roller återigen skiljer sig åt mellan könen, och att män begär mer än kvinnor. Tittar vi på övriga roller inom mjukvarunära tech är mäns median högre än kvinnors, både i förra årets rapport och i årets rapport”, säger Rebecka Gustafson. 

“Vi har inte undersökt vad det beror på, men vi har sett samma tendenser sedan vi började göra den här rapporten för tre år sedan. Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att lönen speglar rollen och marknadsläget och att bidra till en mer jämställd lönesättning”, säger hon. 

Skillnaderna mellan löneanspråken för respektive kön ökar även ju mer seniora kandidaterna är.

Rapporten visar även vad arbetare inom tech vill ha för förmåner. 

Förra året kom möjlighet att jobba hemifrån på första plats, följt av flexibla arbetstider och fast lön, på andra och tredje plats. Därefter följde friskvårdsbidrag, mer än 25 dagar semester, remote first, möjlighet att jobba utomlands, avsatt tid för vidareutbildning, tjänstepension och slutligen, på tionde plats, kollektivavtal. 

Tittar man på hur önskemålen på förmåner ser ut hittills i år syns en förändring. Svaren på den här frågan baseras på 1500 personer som registrerat sig hos Demando fram till sista april i år.

Precis som under 2023 toppas listan av möjlighet att jobba hemifrån på första plats, följt av flexibla arbetstider och fast lön. På fjärde plats landar möjligheten att jobba remote first och på femte plats kollektivavtal – två saker som klättrat rejält på listan jämfört med förra året. Därefter kommer tjänstepension, som också flyttat högre upp på listan, utvecklingsmöjligheter, bonusprogram, friskvårdsbidrag och till sist att man vill ha mer än 25 dagars semester.

“Vi ser att kandidaterna önskar mer förmåner kopplat till trygghet. Kollektivavtal och tjänstepension är mer eftertraktat nu än tidigare”, säger Rebecka Gustafson.

Debatt om kollektivavtal har blossat upp i techsfären det senaste året. Först efter många turer mellan streamingjätten Spotify och facken – som slutade i att förhandlingarna havererade. Ljuset riktades kort därefter på betalbolaget Klarna som, efter hot om strejk, gick med på att införa kollektivavtal. De senaste dagarna har även eyetracking-bolaget Tobii och budbolaget Gordon tecknat kollektivavtal.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer