Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hellen Wohlin Lidgards tuffa kritik till investerarna: “Ointelligenta”

Artikel bild
Tatiana Shalalvand, Hellen Wohlin Lidgard och Sven Hagströmer på scen under Breakits Femtalk-event.

Pointer-grundaren Hellen Wohlin Lidgard riktar kritik mot investerare som inte har koll på bolag som startats av kvinnor, eller marknader där det finns många kvinnor som bedriver entreprenörskap.

“Förstår de inte vilken avkastningspotential de missar?”, säger hon.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Investerare som missar en stor del av världens entreprenörer – eftersom att de helt enkelt inte har koll – fick en stor slev kritik när de tunga investerarna Tatiana Shalalvand, Sven Hagströmer och Hellen Wohlin Lidgard samlades i en investerarpanel på Breakits event Femtech i veckan.

Exempelvis gick diskussionen in på bolag inom kvinnohälsa i vården.

En som brände av den mest svidande kritiken var den draknästetaktuella affärsängeln och entreprenören Hellen Wohlin Lidgard, som riktade sig mot investerare som fortfarande missar bolag från kvinnor.

“Förstår de inte vilken avkastningspotential de missar?”, säger hon och fortsätter:

“De är, får man säga dumma i huvudet? De är ointelligenta som missar marknaden av kvinnliga entreprenörer, för att de inte tittar på den marknaden på samma sätt som andra typer av entreprenörskap.”

Diskussionen kretsade kring vilket ansvar investerare har för att bidra till ett mer jämställt näringsliv, där de tre investerarna hade lite olika åsikter.

Tatiana Shalalvand tyckte bland annat att investerarna hade ett ansvar att mäta och veta varför de investerar i vissa bolag och inte i andra:

“Investerare har så pass mycket makt att vi någonstans har ett ansvar. Ansvaret att sourcea bättre och att vi mäter hur många kvinnor vi träffar, hur många vi investerar i och om vi inte gör det, vad är anledningen till att vi tackar nej”, säger hon.

Ett område där det fanns en större samsyn var att det finns en okunskap om hur olika affärsidéer bedöms något som bland annat kan kopplas till fördomar

“Det jag tycker är viktigt är att det även i ledningrupperna hos de som investerar finns både kvinnor och män. Då kommer de att kunna bredda nätverken och kunna bedöma case mindre fördomsfullt än vad de gör nu”, säger Hellen Wohlin Lidgard och fortsätter:

“Jag tycker att de investmentbolag eller fonder som tar till sig av att det kommer så otroligt mycket nu från kvinnor kommer att ha mycket högre avkastning i framtiden. Det är synd om de andra tycker jag.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer