Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

DEBATT: Kvinnliga entreprenörer behöver inte nannys – de behöver likvärdiga villkor

Artikel bild

Investeraren och Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson råder kvinnor som vill bygga en "unicorn" att ta hjälp i hemmet och skaffa en nanny – något som, enligt Pärson, är betydligt vanligare utanför Norden.

Ett uttalande som fått flera tungviktare inom näringslivet att rasa.

"Vi uppmanar Pär-Jörgen Persson, Northzone och andra som tänker i liknande banor att tänka om och tänka rätt. Året är 2024, och jämställdhetsdebatten borde ha kommit längre. Barn är en tillgång som är båda föräldrarnas ansvar".

Det skriver Erica Magnergård, Amanda Thorén, Åsa Hillsten, Kimilia Carlsson Edland, Cecilia Magnergård, Fredrik Andersson, Sarah Häger och Kristin Hars i en debattartikel.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Som entreprenörer och föräldrar är vi till viss del styrda av rutiner. Rutiner för att vardagen ska gå ihop, för att vi ska kunna göra de saker vi älskar: bygga företag och vara närvarande föräldrar. Detta innebär andra uppoffringar, som exempelvis tid med vänner och fritid. Vi planerar våra veckor noggrant och får hjälp av vårt nätverk, ett nätverk som kan bestå av föräldrar, vänner och barnvakter. Vi pusslar tillsammans i familjer och får det att fungera. Men tiden vi får vara nära våra barn och vara en del av deras uppväxt är kort, och vi vill njuta av varje dag med dem. Innebär detta då, som Pär-Jörgen Persson säger, att vi inte kan vara entreprenörer och driva framgångsrika bolag?

Nej, så är det inte. Att driva bolag är en livsstil; vi lever med våra företag i upp- och nedgångar 24/7. Att vara entreprenör innebär att vi aldrig riktigt stänger av – vi letar alltid efter nya möjligheter att utveckla våra affärer och ta nästa steg i bolagets tillväxt. Vi arbetar på möjliga och omöjliga tider på dygnet, för att vi har ett engagemang och brinner för vår idé och vårt bolag.

Att driva bolag i Sverige är tufft. Sverige är ett land med höga skatter och krångliga regler för entreprenörer. Regelverket måste förändras och förenklas för att ge alla entreprenörer, oavsett kön, en god chans att lyckas. Av det riskkapital som svenska bolag får, går en mycket liten andel till kvinnor. Debatten har gått het om detta beror på att färre kvinnor driver bolag eller om det beror på att majoriteten på andra sidan bordet är män. När vi läser Pär-Jörgen Perssons uttalanden och antar att det representerar Northzones inställning – att svenska kvinnliga entreprenörer som vill bygga mångmiljardbolag behöver en nanny – blir vi mörkrädda. Detta råd ges inte till entreprenörer generellt, utan specifikt till kvinnor. Är det den inställningen stora riskkapitalbolag går in med, så är det inte konstigt att kapitalet inte fördelas lika mellan män och kvinnor.

Detta råd ges inte till entreprenörer generellt, utan specifikt till kvinnor

Vi uppmanar Pär-Jörgen Persson, Northzone och andra som tänker i liknande banor att tänka om och tänka rätt. Året är 2024, och jämställdhetsdebatten borde ha kommit längre. Barn är en tillgång som är båda föräldrarnas ansvar. Att vara entreprenör är en livsstil och något fantastiskt som fler människor borde testa, oavsett kön.

En rapport från Tillväxtverket visar att endast 1 procent av riskkapitalet i Sverige går till bolag grundade av kvinnor. Dessutom visar forskning att företag grundade av kvinnor presterar lika bra, om inte bättre, än de grundade av män. Så varför fortsätter vi att hålla fast vid föråldrade könsroller?

Faktum är att företag ledda av kvinnor ofta är mer lönsamma och hållbara på lång sikt. En studie från Boston Consulting Group visar att för varje dollar som investeras, genererar kvinnliga entreprenörer mer än dubbelt så mycket intäkter som deras manliga motsvarigheter. Detta borde vara en väckarklocka för investerare att ompröva sina fördomar och se potentialen i kvinnliga grundare.

En mer jämställd fördelning av riskkapital skulle inte bara gynna kvinnliga entreprenörer utan hela ekonomin

Vi vet att kvinnor, när de får rätt stöd och finansiering, inte bara kan matcha sina manliga kollegors framgångar utan ofta överträffar dem. Det handlar inte bara om rättvisa utan om att utnyttja en enorm potential som annars går förlorad. En mer jämställd fördelning av riskkapital skulle inte bara gynna kvinnliga entreprenörer utan hela ekonomin.

Det är hög tid för en förändring. Vi måste skapa en företagskultur där både män och kvinnor kan blomstra, utan att bli bedömda utifrån kön eller familjesituation. Detta kräver att vi ifrågasätter och förändrar våra egna fördomar och strukturer inom både näringslivet och samhället i stort.

Att vara både entreprenörer och föräldrar är ingen motsättning – det är en möjlighet. Och denna möjlighet borde vara tillgänglig för alla, oavsett kön.

Erica Magnergård, vd Nordkap
Amanda Thorén, grundare och vd Bencha
Åsa Hillsten, Senior Advisor Investor Relations & Sustainability
Kimilia Carlsson Edland, vice vd Nordic Station
Cecilia Magnergård, vd Nordic Station
Fredrik Andersson, serieentreprenör och investerare, Almi invest
Kristin Hars, vd och grundare Sisterly Tribe
Sarah Häger, CCO på Enable Banking

LÄS MER: Pär-Jörgen Pärsons hårda unicorn-råd – skaffa en nanny: “Tror att det är kulturellt”

LÄS MER: JULIA DELIN: Kvinnliga entreprenörer behöver kanske visst nannys

Läs mer