Om du ska semestra i Sverige i sommar har tanken säkert redan slagit dig. Myggen! Hur blir det med myggen? Det sägs ju att en ny rekordsäsong av myggplågan står inför dörren. Där översvämningarna sjunker undan i sommarhettan kläcks de små gynnarna i parti och minut. Vad händer då med sommarbröllopet i Dalarna? Vad händer med bara ben och armar? Fulla med blemmor och kli, kan man bara befara.
Regeringen har i år dubblat resurserna för att stoppa invasionen av de blodsugande insekterna. Det har också poppat upp flera tekniska lösningar för att sätta P för myggen, som kan ha livräddande effekter. För myggen må vara irriterande i Sverige. Men i stora vida världen är mygg dessutom livsfarliga, som bärare av sjukdomar som malaria och denguefeber. Varje år dör 700.000 människor av myggburna sjukdomar, skriver NPR som knastertorrt konstaterar.
”I den mångåriga kampen mellan människa och mygg så har insekterna vunnit.”
Frågan är om människorna är på väg att vända oddsen till sin fördel. För det jobbas på att stoppa myggplågan, både den livshotande och den bara jobbiga, på flera håll i världen och med tekniska musklar.
Techlösningarna – för att slippa myggen
Bärbara högtalare som skrämmer bort myggen, bärbara klockor och – för den som är lite festligt och pyntigt lagd – ljusslingor. CBS skriver om de senaste techprylarna som håller borta myggen från din trädgård eller altan (häromåret gjorde New York Times även en mastig guide om antimyggprylarna). Det handlar bland annat om bärbara apparater som sänder ut syntetiserade alletriner, ett ämne som naturligt finns i vissa blommor och som kan eliminera ljudet av zzz, zzz, zzz. Lampslingorna som ska vara lika praktiska som snygga funkar 15 minuter efter att slingan tänds och till den slås av, enligt bolaget bakom Tiki Brand.
New York Times landar i sitt test i att myggstöraren Thermacell E90 Rechargeable Mosquito Repellent är den bästa prylen – eftersom den “sticker ut som effektiv på riktigt”, enligt tidningen.
LÄS ÄVEN: Happypatches bombarderar Instagram – dropshipping-profilen Philip Isberg ligger bakom
Sedan finns det startupbolagen som tar ett större grepp om myggplågan. Det finns till exempel en indisk startup, Sisir Radar, som använder avancerad bildteknik, drönare och sprej för att upptäcka och behandla vattensamlingar som innehåller mygglarver.
Techcrunch skrev häromåret om amerikanska Mosquitter och beskrev startupens mjukvarubaserade produkt som en ”myggmördarmaskin” som dödar honmyggen på industriell skala innan de hunnit lägga sin ägg. Bolaget lockar in honmyggen med doft, värme, UV-ljus och koldioxid, sedan är det – zap! – över.
Och så finns det andra spåret: Bioteknik. Den brittiska biohackar-startupen Oxitec använder sig av genteknik för att minska insektsbestånden.
Bolaget har utvecklat hanmygg vars kvinnliga avkomma, alltså deras ”döttrar”, inte överlever till ”vuxen ålder”. Det är essentiellt eftersom det är just honorna som bits. NPR har skrivit om Oxitec.
Bolaget har i en studie kunnat visa att populationer sjunkit med så mycket som 90 procent efter att det släppte ut sina genmodifierade hanmygg. Startupen har nu satt igång i kommersiell skala i Brasilien.
Är det så bra då?
Irritationen är enorm. Hatet kanske är berättigat. Det finns ju till exempel en e-handel med namnet “myggjävlar” i Sverige.
Men det finns kanske också skäl att tänka på vad som händer om myggmördarmaskinerna blir för effektiva? Kan ekosystemet rubbas för att vi här i Sverige bara vill ha en skön och stressfri semester?
Det finns maskiner som dödar mygg med en räckvidd på 5000 kvadratmeter. Bara en sån sak.
För ett tiotal år sedan, när dessa monstermaskiner var nyare, varnade Tomas Palo, professor i zooekologi vid Mittuniversitetet i Sundsvall, för allvarliga effekter med insektsutrotning i P4. Han tipsade istället om skyddande kläder och att undvika myggens mest aktiva tid som skydd.
”Det gäller att gilla läget”, sa han.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.