Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Techvärldens älskling i konkurs – så går det för moderbolaget bakom Stockholms hetaste krogar

Artikel bild
Så går det för Svenska Brasserier – som äger flera av techelitens vattenhål. Foto: Press/Montage

Det populära vattenhålet Taverna Brillo har gått i graven. Men krogen var inte den enda i koncernen Svenska Brasserier som techeliten flockades till och som backas upp av bland annat H&M-familjen. Där finns också Aira, Sturehof och Riche. Bland andra. Breakit har plöjt årsredovisningen för kroggruppen och kan avslöja hur det går – egentligen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

”Det glädjande är att våra övriga restauranger går så bra”, sa Svenska Brasseriers vd Michael Porseryd till DI när nyheten kom att Taverna Brillo vid Stureplan går i konkurs

Krogen som bland annat serverat löjromspizza, linguine och råbiff har kämpat med lönsamheten. Detta trots ansatsen till en nytändning i höstas. Då fick restaurangen nya delägare i krögarna Danyel Couet och Sebastian Thuresson.

Med Taverna Brillos avsked blir det intressant att verkligen kolla närmare hur det går för Svenska Brasserier i stort, med tanke på att det är där det nya näringslivets profiler minglar. Breakit har plöjt årsredovisningen för gruppen som har restauranger som Riche, Sturehof, Gondolen, Teatergrillen och Tommy Myllymäkis Aira under sitt paraply. 

Gondolen, en klassiker i Stockholm, förvärvades 2022 och nyöppnade 2023 efter en större ombyggnation. Granne med Gondolen, i Katarinahuset, öppnade Svenska Brasserier också den nya satsningen Café Klotet det året. 

LÄS ÄVEN: Techelitens hot spots – här hänger investerarna, fondförvaltarna och startup-grundarna (inneställena och de hemliga platserna!)

Så låter det i genomgången av flera av de kändaste krogarna. Verksamheter har stöpts om, kök har byggts ut, krogar har flyttat och lokaler har genomgått omfattande renoveringar.

Kraschade Taverna Brillo nämns inte bland krogarna i bokslutet.  

”Koncernens omsättning har utvecklats väl men också påverkats av investeringar”, konstaterar koncernen. Det leder oss till siffrorna.

Svenska Brasserier omsatte 537,9 miljoner kronor – en ökning från 511,5 miljoner 2022. Lönsamheten ser det värre ut med. Från att ha gjort en rörelsevinst på 10,1 miljoner kronor 2022 så vände Svenska Brasserier till en förlust på 19,4 miljoner kronor 2023. Här är det av allt att döma investeringarna som tynger resultatet. 

Kassaflödet från löpande verksamhet hamnade också på minus 4 miljoner, jämfört med 68 miljoner plus året innan. De likvida medlen vid årets slut noteras till 7,3 miljoner kronor, att jämföra med 38,3 miljoner 2022, vilket i sig var en halvering från året innan. 

Kändistung ägarlista

Svenska Brasserier gjorde en stor kapitalrunda på 100 miljoner kronor 2022, då med målet att ta klivet in på börsen. Men noteringsplanerna lades på is efter att klimatet skiftat. I bokslutet för 2023 får vi en lägesuppdatering. Det står det att förberedelserna är i full gång men att koncernen fortfarande inväntar det rätta marknadsläget. 

Enligt datatjänsten Eivora har Svenska Brasserier tagit in totalt 215 miljoner kronor, med den senaste värderingen på 601 miljoner kronor. Och det är inte vem som helst som pytsat in i lyxkrogarna. Ägarlistan kan inte beskrivas som något annat än tung. 

Matilda Jackson är största ägare och ordförande. Hon tog över sin ägarandel från sin pappa, grundaren PG Nilsson. Bland övriga ägare finns John Wattin, tidigare ordförande i Betsson, Spendrups Bryggerier, H&M-ägaren Stefan Persson genom Ramsbury Invest, radiopersonligheten Anders Timell (som även jobbat på flera krogar) och entreprenören och tidigare Draknästet-profilen Richard Båge. Även författaren och poddaren Alex Schulman och skådespelaren Gustaf Skarsgård finns med på ett hörn, längre ner på listan. 

Breakit har tidigare uppmärksammat att för den som ville hålla sig framme – och hade 15 miljoner kronor att lägga – så fanns det möjlighet att gå in i koncernen under våren. De berättade flera tungviktare att en större aktiepost i Svenska Brasserier skulle säljas. Mäklarfirman Pareto har anlitats och posten motsvarar drygt 2 procent av aktiekapitalet.

I bokslutet skriver Svenska Brasserier att koncernen förväntar sig ett lyft framåt. 

Den närmsta tiden, innevarande år, förväntas tillväxten vara rejäl med de totalt 12 krogarna som är i drift. Dessutom håller Svenska Brasserier öppet för nya förvärv.

”Möjligheterna att växa i betydligt högre takt än marknaden ser goda ut för kommande år”, heter det i årsredovisningen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer