2017 grundade Sebastian Wiberg det digitala lagerföretaget Vinden. Målet var att förändra hur människor förvarar sina prylar och hur olika utrymmen används. Affärsidén var följande: Låt kunden välja vad de vill lagra, sedan Vinden hämtar upp prylen och kör den till sitt lager.
I början av 2022 tog Vinden in 30 miljoner kronor i en finansieringsrunda där bland annat det börsnoterade investmentbolaget VNV Global deltog. Riskkapitalbolagen Proptech Farm och SF Ventures medverkade också i rundan.
Så sent som i slutet på 2023 fyllde de på med ytterligare 10 miljoner kronor. Då gick också det tidigare finansborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr (M), in som styrelseledamot i bolaget.
Samtidigt stoppade man planerna på en Europa-expansion för att försöka nå vinst och lönsamhet, enligt en intervju i Di.
Men det räckte inte.
Två aktiebolag: Balaken No 1 i Stockholm AB och Balaken No 2 i Stockholm AB, står bakom Vinden. Fram tills nyligen hette de Vinden Technology AB och Vinden Operations AB. Nu har de båda gått i konkurs, enligt handlingar som har skickats in till Bolagsverket.
Samtliga styrelseledamöter har lämnat bolagen förutom Malcolm Wiberg, tidigare vd och partner på advokatbyrån Lindahl.
Vinden Technology AB omsatte 3,6 miljoner med en förlust på 28,4 miljoner kronor under 2022. Vinden Operations AB omsatte samma år 26 miljoner kronor, med en förlust på 6,9 miljoner kronor.
Totalt tog Vinden in 53,8 miljoner kronor i riskkapital och värderades som högst till 171,2 miljoner kronor, enligt ägartjänsten Eivora.
"Stort intresse"
Johan Hörnberg, advokat på Schjødt, har utsetts till konkursförvaltare.
“Beslutet kom i fredags, så vi är fortfarande väldigt tidigt i processen. Det är även för tidigt att säga något om vad som föranledde konkursen. Vi arbetar nu med att säkerställa att verksamheten fortsätter utan avbrott för kunderna”, säger han till Breakit.
Han poängterar att sakerna som kunderna har förvarat via Vindens tjänster ägs av kunderna själva, och att kunderna inte riskerar att bli av med sina saker.
Hur ser utsikterna ut för att fortsätta driva Vinden i dess nuvarande form?
“De är goda. Det är ett välkänt bolag och det finns ett stort intresse för verksamheten. Vi jobbar nu med styrelsen och den tidigare vd:n för att processen ska flyta på så smidigt som möjligt.”
Kan det bli aktuellt att stycka upp tillgångarna och sälja dem var för sig?
“Vår målsättning är att hitta en köpare som tar över hela verksamheten så att kunderna inte ska påverkas. Med tanke på intresset tror jag att det kommer bli så.“
VNV Global ägde innan konkursen 2,9 procent av bolaget.
“Det är såklart tråkigt för bolaget och de som har drivit det. Vi hade en sådan liten ägarandel, så för oss har dock detta inte någon påverkan alls”, säger VNV:s finanschef Björn von Sivers.
Breakit söker grundaren och vd:n Sebastian Wiberg.