Det blev bara tre säsonger i Draknästet för Lena Apler och Sara Wimmercranz. När den fjärde säsongen sänds på tv i höst kommer vi därför att få se två helt nya ansikten i programmet.
Den ena är Hellen Wohlin Lidgard. Hon har startat flera bolag och skapade sig bland annat ett namn efter att ha grundat och tagit affärsanalysbolaget Pointer till en omsättning på 100 miljoner innan det 2007 såldes till Bisnode. Hon är också spindeln i nätet i många entreprenörers kapitalrundor och exits, hennes bolag Quantum Leap var bland annat involverade när poddbolaget Perfect Day såldes till Bjön Ulvaeus storsatsning Pophouse.
Dessutom är hon en del i det av Breakit ofta uppmärksammade 17-nätverket, som samlar kvinnor med bolag som omsätter minst 50 miljoner om året, och har synts i tv-rutan i programmet Vägen till framgång.
Nu befinner hon sig i slutskedet av en intensiv inspelningsvecka. Som drake ska hon syna och döma de lycksökande entreprenörerna – och kanske gå in med några investeringar.
“Jag tror att jag har haft en snällare roll i Draknästet än vad jag trodde på förhand. Jag har inte varit lika hård som jag trodde att jag skulle vara, eller som jag kanske hade varit i andra sammanhang”, säger hon till Breakit.
Hur har det varit att sitta som drake?
“Du får ganska kort tid på dig att bedöma och inget material presenterat inför. Samtidigt är det flera som ska ställa frågor, så det är svårt att fördjupa dialogen. Jag får gå mycket på personen, om det finns en bevisad affärsmodell och produkt.”
Har du någon favoritfråga som du återkommer till?
“Hur länge tänker du hålla på med det här? Är det något du kommer göra på heltid i många år framöver?”
Den andra är Evelina Anttila. Hon är advokaten som blev entreprenör med juristtjänsten Justic, för att sedan kliva ombord som partner på riskkapitalbolaget Wellstreet där hon idag också är vd. Idag är hon ofta profilerad som expert inom AI och Juridik, och där de två områdena möts.
Hon säger att hon kommer in och är en utmanande drake som kommer från en annan bakgrund än de andra drakarna, från en Stockholmsförort, utan entreprenörsfamiljer och den typ av nätverk som följer med det.
“Jag vill visa att precis som entreprenörskap kan finnas i alla möjliga former så kan man som investerare också ha en annan bakgrund”, säger hon.
Varför tackade du ja till det här?
“Jag tycker Draknästet som koncept och tv-program är superbra, även de amerikanska och engelska. Det är bra för att det är folkbildande om entreprenörskap. Det är inte alla som har nätverket, eller som kanske gått på en skola där det funnits möjlighet till UF-företagande.”
Vad har du letat efter för bolag?
“De investeringar jag gjort har en tydlig röd tråd, att det finns ett högre syfte. De adresserar några av de utmaningar som vi i samhället står inför.”
De tidigare drakarna är samma som i fjolårets säsong. Det är Jurek-grundaren Shervin Razani, Storytel-grundaren Jonas Tellander och fastighetsmäklaren Fredrik Eklund.
LÄS MER: Lena Apler om tuffa året, livet efter 70 – och varför hon slutar investera i startups