Sök

Babyshop räddades från konkurs – går in i rekonstruktion igen

Babyshope-handel

Joel Falck, vd i Babyshop. Foto: Press/iStock/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Måste trygga verksamheten, heter det.

Babyshop är ett av flera bolag som dragits med i det som vi har kallat babykrisen. Lägre köpkraft och färre födda barn har skapat ett särskilt giftigt klimat, har det hetat. Förra året gjordes svettiga skuldavskrivningar och en brutal utspädning som lyckades rädda e-handlaren från konkursens rand.

Förra månaden skrev vi att Kitchentime-grundaren Joel Falck tog över som vd på bolaget efter Karin Mineur

Nu går Babyshop in i rekonstruktion igen, enligt ett pressmeddelande. Det beskrivs som ett nödvändigt drag med tanke på den ekonomiska situationen och priskonkurrensen. Nu ska bolaget vända till att bli kassaflödespositiva och säkerställa långsiktig lönsamhet. 

”Syftet med ansökan om rekonstruktion är att nå en överenskommelse om en förlängd återbetalningsplan för skulderna från den tidigare rekonstruktionen med Babyshops borgenärer. Ingen skuldnedskrivning förväntas och de nuvarande skulder som förfallitförväntas bli återbetalda så snart rekonstruktionsprocessen avslutas, inklusive ränta”, står det. 

Processen väntas vara kort, skriver styrelsen. 

”Babyshops styrelse fortsätter att arbeta tillsammans med bolagets ledning för att säkra det bästa möjliga utfallet förBabyshop-teamet och alla dess kunder”, kommenterar ordföranden Petter Sundberg, som tog över styrelseklubban efter Susanna Campbell.

Babyshop har dragits med förluster i flera år. Det senaste kända räkenskapsåret, 2022, omsatte bolaget 931 miljoner med ett resultat på minus 256 miljoner kronor. 

Störst ägare i Babyshop är Adam Gillbergs Thuban AB med 65 procent av aktierna. Verdane äger nästan 11 procent i bolaget. 2019 gick även Cristina Stenbeck in med en investering i e-handlaren.

Babyshop grundades av Marcus och Linn Tagesson

LÄS ÄVEN: Värderingsslakt i Cristina Stenbecks och Verdanes Babyshop – inte längre ett miljardbolag

LÄS ÄVEN: Babyshop-grundaren Marcus Tagesson nya AI-bolag Dema.ai laddar kassan med 70 miljoner: "Potentialen är stor"

Artikeln uppdateras. 

 

Läs mer