Sök

Danskarna tjänar multum på fetma-medicinen – lägger 1 miljard på superdator från Nvidia

Novo NordiskmedtechTechinvesteringar

Erika Söderberg Johnsson värvades från Kinnevik till att bli finanschef för Novo Nordisk-fonden. Foto:Istockphoto/Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Novo Nordisk – bolaget bakom fetmamedicinen Ozempic – har på kort tid blivit Europas största bolag och fått hamburgerjättar att skaka. Men vad gör den danska giganten med alla pengarna som fullkomligt väller in?

Jo, bland annat satsar bolaget på en superdator med chipjätten Nvidia. Bland annat.

Novo Nordisk-fonden är den största ägaren i Novo Nordisk. Efter supersuccén med diabetesmedicinen Ozempic, som också visat sig vara effektiv behandling av fetma, är det Europas i särklass högst värderade bolag. Fonden äger 28 procent av aktierna. 

Fonden har ökat antalet anställda från 10 till 200 personer på tio år. Nyligen värvades finanschefen Erika Söderberg Johnsson från Stenbecksfärens bolag Kinnevik. 

Nu sitter svenskan på en gigantisk tillgångsmassa på 1500 miljarder svenska kronor. Merparten är låst i aktier men det finns också kassa att röra sig med. Det handlar om runt 270 miljarder. Det skriver SvD som har besökt den danska jättefonden utanför Köpenhamn. 

Fonden Novo Nordisk är en filantropisk institution, heter det. Den ägs inte av någon privatperson utan förvaltas av sig själv utefter fondens stadgar. Där finns en ledningsgrupp på tre, där Erika Söderberg Johnsson ingår, och en styrelse ovanför den. 

Men vad ska fonden göra med alla pengar som faktiskt väller in?

Här är två satsningar som Ozempic-pengarna går till: 

Det handlar bland annat om 180 miljoner kronor till forskning för ny dansk kärnkraft, vilket fondens styrelseordförande Lars Rebien Sørensen medgett skulle göra honom grovt impopulär

Det handlar också om en nära miljard kronor för att bygga en AI-superdator tillsammans med chipjätten Nvidia. 

”Målet är att accelerera forskning och innovation i fält som sjukvård och life science samt den gröna omställningen, att stödja utvecklingen av innovativa lösningar på världens största problem”, hette det i ett pressmeddelande tidigare i våras

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer