Sök

Tiktok stämmer USA – för brott mot grundlagen

TiktokSociala medier

Tiktok-förbudet har också lett till protester i Washington. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Tiktok är på väg att totalförbjudas i USA. Nu ska plattformen testa varje möjlig väg förbi den nya lagen.

Sociala medier-plattformen Tiktok stämmer nu USA och hävdar att staten brutit mot det första tillägget i den amerikanska konstitutionen – yttrandefriheten. Det skriver bland annat CNBC

Stämningen kommer efter att den amerikanska kongressen röstat för ett lagförslag om att förbjuda Tiktok, om inte ägarbolaget Bytedance säljer sin andel. Centralt i kritiken mot Bytedance finns ägarbolagets kopplingar till Kina. 

”För första gången i historien har kongressen drivit igenom en lag som som ger en enstaka namngiven yttrandeplattform permanent och nationellt förbud (...) och som förbjuder varje amerikan från att delta i en unik online-community med mer än 1 miljard människor världen över”, står det bland annat i stämningsansökan.

Tiktok har tidigare flaggat för att man skulle föredra att helt lägga ner verksamheten i USA istället för att sälja, detta efter att ha testat alla möjliga rättsliga vägar förbi förbudet. 

Stämningen mot USA kan ses som en sådan rättslig väg. Den var väntad ända sedan Joe Biden undertecknade förslaget för en månad sedan. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.



Läs mer