Varje entreprenör drömmer om att skapa nästa stora framgångssaga och följa i Bianca Ingrossos, Daniel Eks eller Niklas Zennströms fotspår. Att nå dit är däremot inte enkelt – och många resor slutar betydligt tidigare än vad entreprenören själv önskar.
När tech- och metoo-profilen Carolin Solskär, som Breakit-läsaren först fick lära känna via Isabella Löwengrips bolag Nordic Tech House, bestämde sig för att pröva vingarna som entreprenör var visionen tydlig. Hon skulle hjälpa livsmedelsföretag att veta vad de faktiskt fick säga om sina livsmedels effekter och innehåll.
Satsningen gjorde hon via Hidden Dreams entreprenörsprogram. Men resan varade bara i två år – innan hon och ägarna började planera för en kontrollerad nedläggning av Nuverica.
För Breakit berättar Carolin Solskär om några av de största utmaningarna hon mötte under resan med bolaget. Men också om hur tydliga strukturer gjorde att de kom till insikten om att de skulle kunna lägga ned bolaget innan det behövde försättas i en konkurs.
“Under 2023 experimenterade vi mycket med vår affärsmodell för att förstå vad vi eventuellt behövde ändra i den. Vi undersökte också om vi kunde addera fler funktioner till plattformen för att skapa ett större behov. Men under 2024 blev vår runway kortare och kortare. Det fanns en tydlig deadline att jobba mot och det var bara att vara ärlig mot sig själv och inse att vi inte hade mer tid”, säger hon.
Hur var det att komma till den insikten?
“Det är så klart jättetråkigt, både för mig och hela teamet som har lagt ned sin själ i Nuverica sedan den första dagen. När vi kom till insikten att nu behöver vi ändra vad vi ska prata om under nästa styrelsemöte, att vi nog måste ta beslutet att lägga ned.”
Lyckades inte locka kunderna
Hidden Dreams är en bolagsbyggare med fokus på SaaS-bolag där de står som medgrundare tillsammans med entreprenören som ska driva bolaget. Tanken är att de ska lösa tråkiga problem, som andra inte har identifierat. När bolaget väl startats har de en viss tid på sig att hitta kunder att inleda resan med, för att bevisa att det finns en efterfrågan på produkten, liksom investerare för en första investering.
För Nuverica visade det sig i nästa steg att det inte fanns investerare för ytterligare en investering. Och kundernas intresse var inte lika stort som de hade hoppats.
“Jag hade flera pågående dialoger med olika investerare. Men deras feedback var att det skulle behövas en eller två stora kunder till för att vara intressant. Så jag jobbade mycket med att få in ytterligare någon kund samtidigt som jag fortsatte att prata med investerare. I slutändan fanns det för lite tid att få in kunder och hitta investerare innan pengarna skulle ta slut”, konstaterar Carolin Solskär.
Det var det enklare av besluten att fatta i bolaget. Kassan skulle snart ta slut och Nuvericas resa avslutas. Största ägare i bolaget var Hidden Dreams och vid sidan om dem fanns Carolin Solskär själv tillsammans med medgrundaren och näringsexperten Karin Jonsson.
Själv säger Carolin Solskär att strukturerna gjort allting mycket enklare i en situation där man som entreprenör är väldigt fäst vid sin idé och sitt bolag.
“För mig har det varit jätteskönt och en stor anledning att söka mig till Hidden Dreams. Jag har jobbat med entreprenörskap på många olika sätt de senaste tio åren och det saknas ofta väl genomtänkta strukturer för saker, och jag själv kan också vara lite ostrukturerad eftersom att man har så mycket i huvudet som entreprenör och främst fokuserar på att göra saker”, säger hon och fortsätter:
“Men när vi hela tiden pratar om bolaget utifrån milstolpar med tydliga ja eller nej på vägen, då blir det lättare att rationellt avgöra om man ska fortsätta utan att lägga in för många känslor i beslutet.”
Samtidigt vill Carolin Solskär framhäva att resan varit svår och att det alltid finns stunder där man känner sig ensam. Även om man har engagerade investerare och kollegor vid sin sida , och trots att så många andra befinner sig i samma situation – en situation där entreprenörer egentligen är #inteensam.
Våga erkänna att du inte vet
Efter beslutet funderade Carolin Solskär på vad hon hade lärt sig av resan och insåg att en av de största utmaningarna var att veta hur hon skulle lyckas få hjälp med rätt saker av personerna som fanns vid hennes sida.
“Jag fick ofta uppmaningen att använda det stora nätverk jag hade för att be om hjälp. Men jag kände ofta att jag inte helt förstod vad jag behövde hjälp med. Vi förstod att saker inte gick lika bra som vi ville, och vi arbetade med de frågorna. Men vi förstod inte vad felet var. Att våga erkänna det för sig själv och för andra tror jag är jätteviktigt”, säger hon och fortsätter:
“Man kan sätta sig tillsammans med sina ägare och fråga sig; vad är frågan – vad behöver vi ha hjälp med. Investerarna är jätteduktiga vägledare och har incitament för att bolaget ska gå bra, man måste inte alltid veta roden till problemet för att be om hjälp. Det önskar jag att jag gjort oftare, för man känner sig ofta väldigt ensam trots att man har många människor runt omkring sig.”
Nu planerar ägarna för en kontrollerad nedläggning av Nuverica. Vad entreprenören själv ska göra härnäst vet hon inte ännu, fokus ligger på att avsluta resan med bolaget. Det formella beslutet har inte fattat ännu, men ägarna är informerade.
Även när det gäller diskussionen med ägarna har Carolin Solskär ett råd från resan:
“Jag var orolig för att ha ett tufft samtal tillsammans med dem. Men vi förberedde en bra presentation med data och tydlighet så att jag efteråt kunde känna att vi visade varför vi inte tror att vi kan fortsätta. Det här har vi testat och här är anledningen till varför vi borde lägga ned. Då blir det tydligare att man har gjort allt vi kunnat och att det inte bara är en känsla vi går efter. Då kan man gå ut med huvudet högt.”