Julia Delins inflytande på det nya näringslivet är stort, även om hon verkar till stor del i det dolda, både som investerare och entreprenör. I ett specialavsnitt av Breakit Podcast berättar hon för Breakits Stefan Lundell om allt från sin målmedvetna strävan under skolåren, till hur det kom sig att hon återvände till Handelshögskolan – trots att hon beslutat sig för att aldrig sätta sin fot där igen.
”Älskar att lösa problem”
Redan på högstadiet utsågs Julia Delin till årets matematiker och spjutspets. Direkt efter gymnasiet väntade Handelshögskolan – en plats som visade sig bjuda på flera överraskningar.
”Jag hade jagat höga betyg under många år, med målsättningen att komma in på Handels. När jag väl kom in tänkte jag att det här är dagen jag slutar satsa på betyg. Jag skulle ju ändå bli min egen chef. Men det gör något med en när 300 högpresterande personer sätts i samma rum och i princip alla varit bäst i sina respektive klasser tidigare. Helt plötsligt är man inte bäst längre.”
Julia Delin insåg också snabbt att hon var långt ifrån normen för en Handelsstudent där många inom kort eftersträvade målsättningen att jobba på investmentbank eller som managementkonsult.
”Jag älskar att lösa problem och är en entreprenör i själen. Då var det få som ens visste att alternativet att bli entreprenör fanns. Idag är det annorlunda.”
Värdefulla erfarenheter av en konkurs
År 2015, under sin studietid, startade Julia Delin bolaget Simply Events, som skulle hjälpa eventarrangörer att sälja biljetter online. Knappt två år senare går bolaget i konkurs.
”Vi gjorde allt rätt utifrån hur man startar ett bolag. Men vår första, och utan konkurrens största kund, stod även efter två år för 95 procent av omsättningen. Det var helt omöjligt att resa kapital på det. Det utgjorde en för stor risk om vi skulle tappa den kunden.”
Jag insåg att uppdraget gick i linje med min egen vision
Idag ser Julia Delin konkursen som en värdefull erfarenhet att ha i bagaget när hon själv lyssnar på entreprenörers företagspitcher.
”Finns en konkurs i bagaget frågar jag såklart om orsaken. Men så länge det finns en rimlig förklaring ser jag i regel en tidigare konkurs som något positivt. Då har personen i fråga gjort- och sannolikt lärt av en massa misstag.”
Återvänder – med nytt uppdrag
Ett år efter att Julia Delin tagit sin examen från Handels får hon ett samtal från en före detta kursare – Douglas Stark.
”Han var vd här på SSE Business Lab före mig.”
Douglas Stark var då i startgroparna att starta elskoterföretaget Voi, och såg att Julia Delin hade de rätta drivkrafterna för att ta vid efter honom.
”Jag insåg att uppdraget gick i linje med min egen vision – att ha en positiv påverkan på så många människor som möjligt. Dessutom var jag egen konsult vid den tidpunkten. Så jag hade inte mycket att förlora på att testa.”
Att få fler att blicka utanför den traditionella Handelsnormen utgjorde en relevant drivkraft för Julia Delin att ta sig an uppdraget som operativ chef för SSE Business Lab.
”Jag ville att fler skulle få chansen att se att det finns olika vägar i livet. Man kan exempelvis jobba på ett techbolag eller starta eget. I vår inkubator ger vi möjligheter att få prova på det och testa sin företagsidé i en gynnsam miljö. Det känns fortfarande som ett otroligt givande och värdefullt uppdrag.”
Lyssna på hela samtalet mellan Julia Delin och Stefan Lundell. Du hittar poddavsnittet här!
Stefan Lundell, Breakit och Sofia Wallén, Swedbank.
Sofia Wallén, säljutvecklingschef på Swedbank reflekterar:
Om värdet av research:
”Jag gillar det matematiska som Julia lyfter fram – att bryta ner ett problem och klä det med data för att underbygga säljpitcher. Research kan ta tid, men det bäddar för enkla och proffsiga dialoger framåt.”
Kring erfarenheten av en konkurs:
”Det var fint att Julia ödmjukt och öppet lyfte sin erfarenhet av när hennes bolag gick i konkurs. Och att hon ser hur den erfarenheten nu kan vara gynnsam för henne som investerare när hon tittar på och analyserar andra bolag.”
Om visionen att hjälpa:
”Julias vision – att kunna hjälpa så många andra människor som möjligt – är verkligen en härlig drivkraft, som i förlängningen dessutom oftast är lönsam. Den grundar sig i passion, och har man det så känns jobbet sällan särskilt jobbigt. Då finns det ett högre syfte att fylla.”