Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mardrömmen: De förlorade sina startups – när acceleratorn kraschade

Artikel bild
Illustrationsbild. Foto:Istockphoto

De ville få in investerare och skala upp. Men så blev det inte. Istället blev entreprenörernas företag offer i en större kollaps.

Det som värderades till flera miljarder auktionerades ut för bara en bråkdel.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Den Austinbaserade acceleratorn Newchip ansökte om konkurs i maj 2023, efter missnöje från både kunder och personal. Med sig i kraschen tog acceleratorn flera av de bolag som var och hade varit med i acceleratorprogrammet för att, ironiskt nog, säkra sin överlevnad.  

Det är nyhetssajten Techcrunch som skriver om konkurshärvan kring Newchip. 

Centralt i storyn finns teckningsoptioner som acceleratorn ägde i de 1000 startup-bolag som gått genom dess program. Dessa beordrades auktioneras ut av en konkursdomstol, vilket gav startupen noll kontroll över vare sig köpare eller priset som betalades för optionerna. Konkursdomstolens enda motiv var att få in pengar för att betala av skulderna i Newchip.

Konsekvensen av försäljningarna har blivit att flera bolag gått omkull, däribland Lacey Hunters TechAid (en AI-tjänst för välgörenhet) som grundades 2022. 

Hon försökte köpa tillbaka delar av teckningsoptionerna men fick nej, trots att hon tog hjälp av en bank att finansiera affären. I slutändan tyckte dock banken att det var för riskfyllt med motiveringen att det var för osäkert att ha en okänd ägare av teckningsoptionerna på ägarlistan. Hon lade ner TechAid. 

”Det fanns ingen väg framåt”, säger hon nu. 

Techcrunch beskriver Newchip, under ledning av den hårt kritiserade vd:n Andrew Ryan, som en accelerator som lovade guld och gröna skogar för en saftig prislapp. Det kostade mellan 18.000 och 20.000 dollar, alltså upp emot 200.000 kronor, för att bara vara med. Dessutom tvingades startupbolagen ge Newchip rätten av köpa aktier i bolagen till ett värde av 250.000 dollar – alltså 2,5 miljoner kronor – utifrån värderingen de hade när de kom in. 

När bolaget sökte om konkursskydd, en så kallad Chapter 11, två månader innan den fullkomliga kraschen var ett faktum så hade Newchip tillgångar på 1,7 miljoner dollar och skulder på 4,8 miljoner dollar. Vad teckningsoptionerna värderades till ska inte ha tagits i beaktande alls, enligt uppgifter till Techcrunch. Detta trots att deras sammanlagda värde uppskattades till hela 500 miljoner – 5 miljarder kronor – av en VC-firma och tidig investerare i Newchip, Sputnik ATX. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer