Sök

Ametist Azordegan vill få fler i utsatta områden att förstå ekonomi – lanserar kurs och backas av Hagströmer

Ekonomi

Ametist Azordegan, grundare av Juice Studios. Foto: Mikael Cross

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden riskerar att börja sina vuxna liv med skulder hos kronofogden. Det vill stiftelsen Juice Studios och grundaren Ametist Azordegan sätta stopp för genom en kurs i ekonomisk läsförståelse – som de tagit fram med Handelshögskolan i Stockholm.

“Idag börjar många unga sitt vuxenliv med skuld hos Kronofogden, då har de inget utrymme för att satsa på innovation och affärsidéer”, säger hon.

Alla människor har drömmar om vad de vill uppnå i livet. För många av Breakits läsare har drömmarna säkerligen bestått i viljan att starta företag, att leva livet som entreprenör. Det är en krokig väg även under de bästa av förutsättningar och för många människor är förutsättningarna allt annat än optimala. 

Men det finns sätt att bättra på människors möjligheter att kunna förverkliga sina drömmar. 

Tidigare kulturjournalisten och stiftelsen Juice Studios grundare Ametist Azordegan berättar att de tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm har tagit fram en kurs för att stärka den ekonomiska läsförståelsen i socioekonomiskt utsatta områden. Även Kronofogdens Förebyggande Sektion har stöttat utvecklingen av kursen.

“Det handlar om individens förmåga att göra välgrundade ekonomiska val. Med ekonomisk läsförståelse menas förståelsen för saker som skuldsättning, konsumtionsvanor och bra och dåliga sätt att använda pengar på”, säger hon.

Hon jämför med USA och andra länder där financial literacy har varit ett etablerat begrepp längre än i Sverige. Men lägger till att de sköter utbildningen annorlunda än vad som är vanligt på andra sidan Atlanten.

“Skillnaden mot i USA och andra länder är att fokuset där ofta ligger på entreprenörskap, aktier, fonder och investeringar. Men det är inte en relevant startpunkt här där vi ser att personer med utländsk bakgrund är kraftigt överrepresenterade hos Kronofogden. Vi måste börja med att prata om hur vi minskar överskuldsättningen”, säger hon och fortsätter:

“Idag börjar många unga sitt vuxenliv med skuld hos kronofogden, då har de inget utrymme för att satsa på innovation och affärsidéer. Vi måste börja med den ekonomiska läsförståelsen för att kunna gå vidare och sedan ge fler möjligheten till entreprenörskap och investeringar.”

Utbildningen ska börja i sommar och starta i Rågsved. Anledningen till det är att Juice Studios startades ur en riktad insats i just Rågsved och att stiftelsen har sin bas där. Exakt i vilken omfattning utbildningen kommer att ske i Rågsved är däremot inte bestämt ännu.

“Målet är att vi ska kunna köra kursen på en rikstäckande nivå inom två år och att fler förstår vad insatsen kan göra. Flera fastighetsägare är med och investerar för att god ekonomisk läsförståelse på sikt bland annat kan minska vräkningar, men även för att det skapar en trygghet. Kriminalitet minskar när ekonomisk utsatthet minskar.”

Bland fastighetsbolagen som stöttar finns Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder, Einar Mattsson, Ikano Bostad och Fastighetsägarna Stockholm.

Vad får man lära sig om ekonomisk läsförståelse i kursen?

“Vi fokuserar mycket på konsumtionsbeteenden. Vi vill skapa en medvetenhet kring konsumtionen, vad det betyder att köpa någonting, varför du gör det och vad du tror att köpet gör för dig. I skuldsatta hushåll pratar man mycket om pengar i sammanhanget att det är något som saknas och inte vad man kan göra med pengar."

“Enligt forskning går skuldsättning i socialt arv för att man inte hemifrån får kunskapen om bra och dåliga köp. Vi vill visa hur man kommer till bostadsköp, sparande och uppnår det som ungdomarna vill ha i livet.”

Juice Studios stöttas av aktörer som Sven Hagströmer, Hugo Stenbecks Stiftelse och Gålöstiftelsen. Stiftelsen började som det femåriga projektet Studio Rågsved under regi av Nya Rågsveds Folkets Hus.

Läs mer