Sök

Sex månader in – nu ger sig Sveriges största fack in i Tesla-striden

Tesla

Elon Musk, vd för Tesla, och strejkvakt utanför en Tesla-verkstad. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ger sig in i striden.

Sveriges största fackförbund, tjänstemannaorganisationen Unionen, ger sig nu in i den fackliga striden mot Tesla som pågått sedan i höstas, rapporterar SR Ekot

Det handlar om en blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial gör, vilket bland annat består av besiktning av utrustning på Teslas verkstäder.

"Det här en viktig fråga för vårt kollektivavtalsystem i Sverige och då vill vi visa att tjänstemännen i Unionen backar upp IF Metall. Därför har vi idag bestämt att gå in i konflikten”, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt

Sympatiåtgärden träder i kraft 14 maj om Tesla inte tecknar kollektivavtal med IF Metall. 

”Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. I Sverige gäller kollektivavtal som modell för trygghet, inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden”, säger Martin Wästfelt i en kommentar i ett pressmeddelande.

Striden mellan facket och Tesla, genom dotterbolaget TM Sweden, startade i slutet av oktober. 

Unionen är Sveriges största fackförbund med nära 700.000 medlemmar. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer