Sök

Konkurserna ökade – högsta siffran sedan 1994: ”Ingen ljusning”

Konkurs

Genrebild. Foto: Istockphoto.com

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den negativa trenden fortsätter.

Ännu blåser det ekonomisk motvind i Sverige. I april ökade antalet konkurser med 72 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar en sammanställning från Creditsafe. 

I april gick 942 aktiebolag i konkurs. Det är den högsta siffran sedan 1994. Och den 21:a månaden i rad med uppåtgående siffror.

”Samtidigt som vi börjat vänja oss vid den dystra trenden med ökande konkurstal, så är det anmärkningsvärt höga procentuella ökningar som tagit fart det senaste halvåret. Även om det finns positiva tecken på att inflationen minskar och framtida räntesänkningar är möjliga, kommer det ta tid innan dessa åtgärder får genomslag i företagens ekonomi”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe. 

Han fortsätter:

”Vi ser just nu ingen ljusning och förväntar oss fortsatta ökningar de kommande månaderna.”

Under årets första fyra månaderna har mer än 4000 fler anställda förlorat jobbet jämfört med förra året, visar sammanställningen. Totalt har 11.114 arbetstagare drabbats till följd av att deras arbetsgivare gått i konkurs under 2024, en ökning med 60 procent.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer