Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

EQT-bolaget omsätter miljarder på gamla babybodies och sneakers – vänder till vinst

Artikel bild
Vinteds vd Thomas Plantenga. Foto:Istockphoto/press

De backas av några av de tyngsta VC-firmorna i världen – däribland svenska EQT. Nu rusar försäljningen för vintagebolaget Vinted som vänder till flera hundra miljoner i vinst.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Samtidigt som allt fler väljer att shoppa cirkulärt, av nöd eller lust, så har den litauiska startupen Vinted brett ut sig. I dag är det en av de största vintage-plattformarna i Europa. Via den kan användarna klicka hem, eller sälja, en tidigare älskad märkesklänning för några hundra eller ett gäng babybodies för ett par tior. 

Nu har Vinted släppt sitt bokslut för förra året och kan för första gången stoltsera med lönsamhet, skriver Sifted

2023 omsatte bolaget 596 miljoner euro, motsvarande 6,7 miljarder kronor, en uppgång med 61 procent sedan förra året. Resultatet landade på 17,8 miljoner euro, det vill säga nära 200 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på motsvarande minus 228 miljoner 2022.

Vinted backas av några av världens ledande VC-firmor, däribland Accel, Lightspeed, EQT och Insight Partners. Bolaget har tagit in runt 6 miljarder kronor och värderas till 46 miljarder kronor. 

Sifted skriver att det spekuleras flitigt om huruvida Vinted är på väg mot börsen. Vd:n Thomas Plantenga sa för ett år sedan att Vinted redan var ”IPO-redo” men att det inte fanns någon brådska att notera aktierna. 

Förutom nämnda begagnade babybodies så har Vinted också utvecklat sitt egna fraktbolag, Vinted Go, som rullats ut på marknader som Frankrike och i Nederländerna. 

LÄS MER: Second hand-kriget – de slåss om marknaden när efterfrågan rusar: "Perfekt storm”


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer