Sök

Dreamhack-turneringar sponsras av förbjudet ryskt spelbolag: “Tagit vårt ansvar”

Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kritik mot jätteevenemanget.

Dreamhack har blivit en institution i svensk populärkultur. E-sportevenemanget har fyllt arenor i både Stockholm och Jönköping och brukar generellt klassas som en succé.

Men nu verkar de ha hamnat i blåsväder. Det är SVT:s Kulturnyheterna som avslöjar att flera av de e-sportturneringar som Dreamhack arrangerar sponsras av det ryska spelbolaget 1XBet. Bolaget förbjöds i Sverige för fem år sedan och har anklagats för illegalt spel (bland annat på tuppfäktning) och betting på matcher med minderåriga spelare. 

Bolaget nekar först till anklagelserna och menar att det är bolaget EFG som arrangerar turneringarna. Men EFG och Dreamhack gick ihop för ett par år sen och en av turneringarna det handlar om hette förut Dreamhack Open.

Bolagets loggor syns inte inne på evenemangen, det hade varit olagligt, men de syns i sändningar från turneringarna som visas på bland annat Youtube. Dreamhack försvarar sig med att sändningarna görs av deras tyska bolag och att eftersom de visas i flera länder gäller inte den svenska spellagen. De kan heller inte kontrollera vilka som tittar på deras sändningar. 

”1xBet syns inte på evenemanget, därför har vi tagit vårt ansvar”, skriver bolaget i ett uttalande.

Dreamhack ägs numera av Saudiarabiens statliga fond.

 

Läs mer