Sök

Savelend kritiseras av kunder – får inte ut sina pengar

Savelendfintechbolag

Savelends vd Peter Balod. Foto:TT/Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Sparare känner sig lurade av fintechjätten Savelend, som erbjuder investeringar i lån och krediter. Flera uppger att de inte kan få ut sina pengar från plattformen.

Vd:n Peter Balod svarar att han inte råder någon att stoppa in alla sina sparpengar i Savelend.

Fintechbolaget Savelend låter spararna investera i krediter på ett sätt som av företaget beskrivs som mindre riskfritt än börsen. Spararen ska enligt bolagets modell få avkastning genom amortering eller ränta. 2022 omsatte Savelend 150 miljoner på sin affärsidé med ett resultat på minus 26,1 miljoner.

Men alla kunder är inte nöjda. Expressen har pratat med en sparare som känner sig lurad av företagets marknadsföring och nu inte kan få loss sina sparpengar. 33-årige Oscar berättar för tidningen att avkastningen legat på runt tre procent de tre åren han haft sina pengar i lån på Savelend. När han ville ta ut sina pengar fick han bara ut hälften. Resten är fast i försenade krediter, som inte går att sälja.

”Pengarna ligger där nu, jag vet inte hur länge de kommer ligga där”, säger han.

Expressen skriver att Oscar inte är ensam. De negativa omdömena mot Savelend på sajter som Trustpilot haglar in, skriver tidningen. Flera uppger att de inte kan ta ut sina pengar från Savelend, som bör nämnas inte omfattas av någon insättningsgaranti. 

Savelends nya vd Peter Balod säger till Expressen att det är jättetråkigt att kunderna är missnöjda men hänvisar till Savelends affärsmodell och att andrahandsmarknaden på lån och krediter som användaren har investerat i styrs av tillgång och efterfrågan. 

”Om det av någon anledning är så att efterfrågan är begränsad på att köpa de fordringar som man har, ja då tar det längre tid att ta sig ut. Det är modellen för den här typen av plattform”, säger han.

Han säger att Savelends erbjudande är en del av att diversifiera sitt sparande och att han aldrig skulle råda någon att stoppa in alla sina pengar på plattformen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer