Stockholmsbörsens storbolagsindex stängde fredagen på 2558, motsvarande en uppgång med 2,2 procent under veckan. Uppgången sedan årsskiftet summeras nu till 6,8 procent.
Börshumöret har även den här veckan varit volatilt och varierat nästan från dag till dag. Från den stora världen kan vi konstatera att det sega inflationsspöket fortsätter att skrämma investerare, och då särskilt i USA.
Amerikansk statistik på torsdagen visade att den underliggande inflationen, det mått som kallas kärn-PCE (som Fed tittar mycket på), var klart högre än väntat under det första kvartalet: 3,7 mot förväntade 3,4 procent. Detta rubbade förväntningarna om när den första räntesänkningen kommer i det stora landet i väster, nu lutar marknaden mer åt hösten. Frågan är hur det påverkar den europeiska, och den svenska, centralbanken i överväganden om eventuella räntesänkningar under försommaren.
Samtidigt kom siffror som visade att den amerikanska ekonomin växte oväntat svagt under första kvartalet. Fortsatt hög, seg inflation och medioker fart i ekonomin är inte en särskilt trevlig kombination.
Men marknaden skakade av sig de här nyheterna ganska snabbt. Nämnas bör att flera av techtungviktarna, till exempel Microsoft och Google-ägaren Alphabet, i veckan har kommit med starka rapporter (vilket i och för sig inte Meta och Tesla gjorde).
I det svenska Breakit-relaterade nyhetsflödet har vi noterat särskilt följande:
Embracer
Veckan fick en rivstart när Embracer berättade att gamingkoncernen ska delas upp i tre delar. Bolaget, som gjort otaliga förvärv under de tio senaste åren, motiverar draget med att de nya enheterna kommer få ett tydligare fokus.
Marknaden applåderar, åtminstone kortsiktigt. Något måste ju göras för att rädda den här skutan verkar den tänka. Samtidigt kan nedmonteringen av serieförvärvaren ses som ett kvitto på att Lars Wingefors förmåga att skapa värde och bygga upp framgångsrika bolag är mycket mindre än vad folk i allmänhet trodde för några år sedan. Han har haft, och gjort, fel och förtroendet för honom och hans livsverk bör vara därefter. Det skriver jag om här.
Embracer gick upp nästan 9 procent på måndagen, samma dag som beskedet gavs. Veckan avslutades dock i moll, med tre raka minusdagar, och veckofacit skrevs till 6,8 procent.
Spotify
Den svenska streaminggiganten kunde visa upp en ny stabil kvartalsvinst och spår att den blir ännu högre under andra kvartalet. Då spelade det mindre roll att bolaget missade på vissa punkter, bland annat ökade antalet gratislyssnare inte lika mycket som bolaget självt hade räknat med. Marknaden verkar även ha överseende med att grundaren och vd:n Daniel Ek regelbundet storsäljer aktier på de här nivåerna.
Kursen upp 5 procent i veckan och den har därmed gått upp med över 50 procent sedan årsskiftet.
Hemnet
Hemnets rapport följde ungefär samma mönster som tidigare: Lönsamheten lyfts av de prisökningar som monopolisten (ja, nästan faktiskt) steg för steg trycker ut på samarbetspartners och slutkunder. Men vinsten (ebitda) på 120 miljoner kronor under det första kvartalet var svagare än förväntat och bolaget har fått se värderingen falla från de tidigare rekordhöga nivåerna.
Den underliggande frågan är alltjämt hur mycket Hemnet kan höja priserna utan att ge befintliga alternativ som Booli och Boneo luft under vingarna? Marknaden vet inte just nu.
Aktien har backat nio handelsdagar i följd och bara under veckan sjönk den 11 procent. Börsvärdet uppgår nu till "bara" 26,5 miljarder kronor.
Viaplay
Ett nytt litet kapital av den här sorgliga följetongen skrevs i veckan. Rapporten visade att bolaget fortfarande befinner sig långt ifrån någon slags lönsamhet och nygamla vd:n Jørgen Madsen Lindemann betonar i sitt vd-ord att upprensningsarbetet kommer att ta tid. Marknaden tror honom och handlade ner aktien ytterligare 6 procent i veckan (-15 procent på rapportdagen).
BHG
E-handelsbolaget BHG har tagit stor revansch på börsen under det senaste halvåret. Men en stor del av den uppgången försvann efter veckans delårsrapport. Den visade att resultatet förbättrats kraftigt men också en stor försäljningsminskning, stort negativt kassaflöde (-111 miljoner kronor), och stigande nettoskuld (till nästan 1,4 miljarder kronor).
De två sista punkterna ökar risken för att bolaget återigen måste ta in pengar, och det var säkerligen det största skälet till att BHG handlades ned med 15 procent under rapportdagen och med totalt 21 procent under veckan.
Noterbart är att BHG:s tidigare vd, nu styrelseledamot och storägare, Mikael Olander i en intervju med Breakit tidigare spelar ned risken för en emission, även om han i det resonemanget betonade att tiderna, och efterfrågan, är ytterst svårbedömda.
Cdon
Det finns fler krisdrabbade e-handlare som har haft det tufft i veckan. Cdon:s rapport visade att samgåendet med Fyndiq inte sker utan friktion. Beslutet att lägga ned kontor i Malmö (Cdon:s tidigare huvudkontor) har stulit uppmärksamhet och fokus, medger vd Fredrik Norberg i rapporten och han pekar även på ett plattformsbyte. Dessutom har bolaget påverkats negativt av de förändringar som Google genomfört i sina algoritmer och i de tillhörande sökresultaten.
Rörelseresultatet var -27 miljoner kronor (inklusive en goodwillavskrivning om 16,7 miljoner kronor) under det första kvartalet, en försämring med drygt 20 miljoner kronor jämfört med motsvarande period 2023. Han har att göra, Fredrik Norberg.
Cdon-aktien backade sammantaget 14 procent i veckan.
Qliro
Den lokala Klarna-utmanaren Qliro kunde skicka ut en stark rapport i veckan. Det är ännu ganska små tal (kvartalsvinsten uppgick till 5 miljoner kronor) men den kanske viktigaste poängen är att fler och fler e-handlare använder sig av Qliros lösningar. Antalet handlare på plattformen har ökat med 44 procent under det senaste året.
Min tanke är det kan bero på att globala Klarna i allt högre grad jobbar med stora samarbetspartners och de riktigt volymdrivande e-handlarna ute i den stora världen. Då är det svårt att samtidigt vårda de mindre e-handlarna på kundlistan, något som kan ge näring åt till exempel Qliro.
Kursen i Qliro har stigit med 4 procent sedan förra fredagen.
Nelly
Mer om samma släkt (Nelly ingick precis som Qliro tidigare i Cdon-koncernen). Sent på fredagen kom beskedet att storägare Rite Ventures köpt fler aktier i Nelly och att Rite därmed har gått över 30 procent i sitt ägande. Rite måste därmed lägga ett så kallat budpliktsbud eller inom kort sälja aktier så att innehavet understiger 30 procent igen.
Om Rite väljer budalternativet måste det uppgå till minst 17 kronor (aktien stängde på 16,64 kronor på fredagen), vilket är den högsta nivå Rite har köpt aktier för de sex senaste månaderna, och erbjudet måste läggas inom fyra veckor. Fortsättning följer.
Boozt
Ganska odramatisk rapport från börsens största e-handlare (mätt i marknadsvärde). Såväl försäljning som resultat (liten rapporterad rörelseförlust) var svagare än väntat. Bolaget upprepar samtidigt prognoser för helåret (tillväxt 5-15 procent och en rörelsemarginal på 5,2 till 6,0 procent).
Boozt ska för övrigt bygga ut lagret i Ängelholm för en halv miljard kronor i syfte att ha kapacitet att totalt sett kunna hantera en omsättning på 15 miljarder kronor om året, upp från nuvarande nivå om 10-11 miljarder kronor.
Aktien ner marginellt i veckan.
Desenio
Det hajpade och sedan havererade väggkonstbolagets rapporter är i princip icke-händelser. För den stora frågan är vad som händer med den stora skuld på drygt 1 miljard kronor som finns i bolagets balansräkning och som förfaller i december. Bolagets vd Fredrik Palm har ännu inget svar.
“Diskussionerna fortsätter med målet att finna en lösning som är acceptabel för såväl aktieägare som obligationsägare”, upprepade han i veckan delårsrapport.
To be continued.
Lyko
Skönhetsbolagets rapport innehöll både sött och surt. Den nordiska delen växer bra (+24 procent) med stigande marginaler.
På den negativa sidan hittas att affären utanför Norden går betydligt trögare samt att bolagets skuldsättning ökar, bland annat på grund av lagerexpansionsprojektet i Vansbro. Marknaden ser en emissionsrisk även här och aktien handlades ner totalt 7 procent i veckan.