Sök

Annonssamarbete med Swedbank

Investeringsdirektören: ”En dag utan att träffa en entreprenör är en ganska tråkig dag”

SwedbankTechinvesteringarInvesterare

Stefan Lundell, medgrundare av Breakit och Tatiana Shalalvand, investeringsdirektör på Kinnevik.

Hannah Runsten

Hennes resa hade sin början på franska skolan i centrala Stockholm. Idag sitter Tatiana Shalalvand som investeringsdirektör på Kinnevik, med målsättningen att hitta de mest ambitiösa entreprenörerna i Norden. Breakitgrundaren Stefan Lundell tog ett djuplodat samtal med investeringsesset om allt från omedvetna fördomar till hur du får en investerare på kroken.

I ett specialavsnitt av Breakit Podcast berättar Tatiana Shalalvand för Breakits Stefan Lundell att hon tidigt lärde sig att hårt arbete ger avkastning. Idag har hon hittat sitt kall i att utifrån ett investerarperspektiv möjliggöra för vassa entreprenörer att accelerera sina bolagsresor.

För snart två år sedan lämnade hon riskkapitalbolaget Inventure för rollen som investeringsdirektör på Kinnevik. Siktet är nu inställt på nordiska bolag i ett tidigt skede inom i synnerhet hälsa och klimat samt mjukvarubolag.

Skälet till att många primärt satsar på mjukvarubolag framför hårdvarubolag är, enligt Tatiana Shalalvand, att hårdvarubolagen i regel kräver mycket kapital och inte är lika skalbara.

”Men vill vi verkligen lösa klimatutmaningarna så är det svårt att göra det med bara mjukvara. Så vi investerar även i hårdvarubolag om vi ser att de är tillräckligt skalbara.”

Slår hål på myter

En viktig fråga för Tatiana Shalalvand är att verka för en större jämställdhet mellan kvinnor och män när det kommer till entreprenörskap och att driva bolag.

Under 2020 skrev hon tillsammans med investeringsprofilen Indra Sharma boken ”Förebilderna – kvinnorna som formar vår framtid” där en rad kvinnliga entreprenörer intervjuats. Syftet var att få fler kvinnor att starta bolag och fler investerare att upptäcka kvinnliga entreprenörer.

”Vi ville så ett frö hos i synnerhet yngre kvinnor och lyfta att entreprenörskap kan se olika ut. Vi slog också hål på några myter om entreprenörskap, som att riskkapital krävs om du ska bygga bolag, eller att du inte kan ha familj samtidigt som du driver bolag.”

Min tes här är att kvinnor och män kommunicerar olika kring sina planer

Det finns också en utbredd tanke om att kvinnor generellt är mindre riskbenägna än män.

”Men det finns egentligen ingenting som visar på att kvinnliga entreprenörer tar mindre risk. Min tes här är att kvinnor och män kommunicerar olika kring sina planer och varför de bygger bolag.”

Öka medvetenheten om dina omedvetna fördomar

Tatiana Shalalvand resonerar vidare kring att det oftare ställs mer defensiva frågor till kvinnliga entreprenörer:

”Det kan vara frågor som ’Vad är risken i det här?’ eller ”Vad kan gå fel?’, medan manliga entreprenörer oftare får frågor som ’Hur stort kan det här bli?’.”

För att komma närmare mer likvärdiga frågeställningar från investerarhåll menar Tatiana Shalalvand att det är viktigt att göra sig medveten om sina omedvetna fördomar, eller ”unconscious biases”.

”Här skulle jag ändå säga att allt fler, i alla fall nordiska investerare, börjar få koll. Det finns bland annat ’unconscious bias training’ och det görs en hel del satsningar hos riskkapitalbolag för att på bukt med problemet. Jag tror inte att det är någon som medvetet vill ha den här snedfördelningen.”

Tatiana Shalalvands bästa tips för att lyckas resa kapital

  • Gör research. Innan du kontaktar en potentiell investerare, ta reda på om han eller hon har siktet inställt åt samma håll som du. Är den här personen intresserad av den sektorn du bygger bolag i, och investerar han eller hon i det stadiet som du är i? 
  • Bygg ett starkt nätverk. Genom ditt nätverk öppnas många relevanta dörrar. Ett bra sätt att effektivt bygga ditt nätverk är genom att gå på olika typer av tech- och branschevent – som Breakits – där du kan träffa en större volym av investerare vid ett och samma tillfälle och även knyta andra relevanta kontakter.
  • Förbered dig. Att vara förberedd inför ett möte med en investerare kan vara avgörande. Förbered dig på att redogöra för vem du som entreprenör är och hur teamet ser ut, vad ni bygger för produkt, vilket problem ni löser, hur långt ni kommit, vad ni åstadkommit hittills, och vad ni ska använda pengarna till.
  • Ha ett diversifierat team. Det finns en relevant styrka i att ha ett grundarteam som kompletterar varandra på ett bra sätt. Är du själv behöver du bevisa att du kan attrahera bra personer runt omkring dig och behålla dem.
  • Lös ett viktigt problem med starka fördelar. Ska du resa kapital för att kunna växa ditt bolag rejält behöver problemet du löser vara tillräckligt viktigt. Det behöver också ha åtminstone en stark fördel gentemot konkurrenterna.
  • Se kapitalanskaffningsprocessen som ett projekt. För att behålla momentum när du vill ta in kapital bör du se det som en process och sätta upp en projektplan – med ett startdatum och en deadline. 

Lyssna på hela samtalet mellan Tatiana Shalalvand och Stefan Lundell. Du hittar poddavsnittet här! 

Stefan Lundell, Breakit och Sofia Wallén, Swedbank. 

Sofia Wallén, säljutvecklingschef på Swedbank reflekterar:

Om omedvetna fördomar, eller ”unconscious bias”
”Vi kan se det här även i banksammanhang, att många kvinnor inte ses vara lika villiga att ta risk och är mer försiktiga när det kommer till exempelvis pensionssparande. Intressant att Tatiana också lyfte det utifrån investerarperspektiv, att man kanske lättare satsar på en manlig entreprenör medan man mer bockar av med en kvinna om hon verkligen har koll på alla delar.”

Att bryta igenom bruset för att få till första mötet med investerare
”Kalla samtal kan verkligen bli kalla. Men gör man lite efterforskning och har underbyggda ingångar så blir det mycket lättare att skapa kontakt, och dessutom svårare för en investerare att ta sig därifrån om han eller hon känner att det är en win-win.”

Kring riskbedömning och skalbarhet
”Angående att det kan vara lättare att skala upp ett mjukvarubolag än ett hårdvarubolag. Ser man till skalbarheten så är det också en riskbedömning ifall man också blir omsprungen av en konkurrent. Det bör finnas en tröghet kopplad till hårdvara, sett till produktion och liknande, som kan vara gynnsam för en hårdvara snarare än en mjukvara.”

Lyssna på hela poddavsnittet här! 

Läs mer