Sök

Revolut och Wise utnyttjas av kriminella gäng – tvättar pengar

RevolutWisefintech

Foto: TT / Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Förekommer i polisens förundersökningar om de kriminella nätverken.

De hajpade digitala bankerna Revolut och Wise har visat sig vara populära alternativ i den kriminella gängmiljön. Det rapporterar Aftonbladet och hänvisar till att de specifika apparna förekommer i en stor mängd förundersökningar kopplade till olika kriminella nätverk.

Enligt tidningens uppgifter ska det framförallt vara Revolut och Wise som pekats ut av polisen. 

Lotta Mauritzon, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum, kommenterar inte apparna specifikt. Däremot säger hon till tidningen att de personerna i den kriminella miljön alltid är på jakt efter nya sätt att sopa igen spår och tvätta pengar från brottslig verksamhet.

De traditionella bankerna ska enligt Lotta Mauritzon vara bättre på att identifiera om en transaktion är en del i ett kriminellt upplägg eller inte.

“De vanliga bankerna har arbetat väldigt länge med detta. De nya aktörerna har av naturliga skäl inte samma erfarenhet”, säger hon till Aftonbladet.

I en skriftlig kommentar till tidningen säger Wise att det är av största vikt för dem att förhindra och bekämpa ekonomisk brottslighet.

“När vi upptäcker att vår tjänst kan ha missbrukats så vidtar vi omedelbart åtgärder. Vi utreder vad som har hänt och kan stänga av användare. När så krävs rapporterar vi även dessa fall till godkända myndigheter som en del i ett bredare nätverk för att upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet”, skriver bolagets pressavdelning.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer