Sök

Tiktok svarar på USA:s ultimatum – därför vägrar de sälja

TiktokSociala medier

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Tiktok går mot ett totalförbud i USA. Lagförslaget om att stoppa appen har nått hela vägen till Vita huset. Men mycket talar för att ägarbolaget hellre stänger ner än säljer, säger källor.

Den amerikanska kongressen har röstat igenom ett lagförslag om att förbjuda sociala medier-appen Tiktok om inte ägarbolaget med kinesiska kopplingar, Bytedance, säljer sin andel. Först röstade representanthuset igenom det, sedan senaten. Nu har president Joe Biden skrivit under lagförslaget (men fortsätter sin valkampanj på appen tills vidare). 

Ett ultimatum med andra ord. 

Hur ställer sig då Tiktok?

Tiktok skulle föredra att helt lägga ner verksamheten i USA än att sälja efter att ha testat alla rättsliga vägar förbi förbudet, säger flera källor till Reuters

Det finns goda skäl för Bytedance att inte släppa Tiktok i första taget. Den algoritm som är central i Tiktok är också central i Bytedance hela kärnaffär, vilket skulle göra en försäljning av Tiktok högst osannolik, skriver nyhetsbyrån. 

Tiktok står dessutom för en mindre del av Bytedances totala omsättning som gör att en nedstängning i USA ligger på bordet. Bytedance äger runt ett tiotal stora varumärken, inom videoredigering, gaming och sociala medier.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer