Sök

Annonssamarbete med Freetrade

Så investerar du aktivt och långsiktigt (utan avgifter som äter upp ditt sparande)

FreetradeAktier

Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

Tobias Lundgren

Köp dina drömaktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter.
När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden i grunden.
”Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar på det egna kontot är viktigt för oss”, säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

Aktiehandel har blivit något av en favoritsysselsättning hos svenska småsparare. Bara under 2020-talet har antalet aktieägare i landet ökat från 2,2 till 2,7 miljoner – där personer mellan 21 och 40 står för den största skaran av nya investerare.

Men för en ivrig investerare kan aktievinsterna urholkas av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Om du till exempel köper aktier för 100 kronor och plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som går ner i företagens fickor – istället för dina.

”Få har koll på hur courtage urholkar sparkapitalet”

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,6 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som “bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att låta pengarna stanna i dina fickor.

”Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i”, säger Emma Ödqvist

Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering

På Freetrade erbjuder man därför courtagefri aktiehandel, och endast 0,15 procent i valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju”: Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla.

”Vi gör det möjligt att lägga de aktierna i sin portfölj för så lite som 25 kronor per andel. På så sätt kan man styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier utan att en massa avgifter äter upp insatsen.”

”Kan vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem”

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

”Just nu ser vi en trend där kunderna inte sätter av lika mycket på sina konton, eller har pausat sina investeringar. Men när det råder inflation är det superviktigt att investera pengarna eftersom värdet urholkas om de ligger på ett vanligt sparkonto. Då är det bättre att dra ner på sitt sparande, men fortfarande sätta av så mycket man kan, för att sedan växla upp i takt med att ekonomin vänder.”

”Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, särskilt när börsen svajar som nu, eftersom ränta på ränta-effekten över tio år är helt enorm. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.”

LÄS MER: Så börjar du handla aktier courtagefritt – redan idag!

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

Läs mer