Sök

Lämnade inte efter våldtäkt – fick ingen ersättning av Hedvig

HedvigFörsäkringar

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han nekades ersättning av Hedvig efter att han blivit utsatt för en våldtäkt. Försäkringsutmanaren pekade på att polisen lagt ner förundersökningen men också att offret inte hade gått därifrån.

Hedvigs krav skiljer sig från andra i branschen, visar SR Ekots genomgång. Och nu ändrar sig bolaget.

”Simon” utsattes för en våldtäkt på en dejt och anmälde händelsen både till polisen och sitt försäkringsbolag, branschutmanaren Hedvig. Men någon utbetalning kom aldrig från Hedvig trots att vården bedömde att ”Simon” led av posttraumatisk stress och inte kunde jobba som vanligt. Det rapporterar SR Ekot

Hedvig ska bland annat ha motiverat beslutet med att polisen lagt ner förundersökningen på grund av brist på bevis. Men det handlar också om en formulering i avtalet som syftar på att man inte ska befinna sig i farliga situationer och lämna när farliga situationer uppstår. 

”Simon” hade stannat kvar i lägenheten efter våldtäkten. Själv berättar ”Simon” för radion att han var rädd. Forskning visar också att passivitet är en vanlig reaktion vid sexualbrott. 

Enligt Ekots genomgång skiljer sig Hedvig från andra försäkringsbolag. Flera som radion talat med, däribland Trygg Hansa, har sådana krav om eget ansvar – men inte vid sexualbrott. 

Ekot har frågat Robert Collin, skadechef på försäkringsbolaget Hedvig, om vilka situationer med potentiell risk att utsättas för sexuellt våld som kunder bör undvika för att omfattas av villkoren. Han vill inte svara. 

Bolagets kommunikationschef skriver i ett mejl efter intervjun att bolaget tar åt sig av kritiken och framöver kommer att följa Trygg Hansas exempel.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer