Sök ikon

Kunderna rasar mot Klarna – nu hotar rättsliga åtgärder

Artikel bild
Illustration med bilder på Klarna och vd:n Sebastian Siemiatkowski. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Bluffande dropshippingbolag skapar en våg av anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden. I många fall är Klarna involverade, rapporterar Dagens Industri. 

”Klarnas kundtjänst existerar inte”, säger en av de drabbade kunderna.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

De dyker upp som svampar ur jorden just nu – de bluffsajter som säljer diverse produkter direkt från utländska, ofta kinesiska, handelsplatser. 

Om varorna levereras alls är de ofta bristfälliga och lever inte alls upp till produktbeskrivningar. När kunderna försöker returnera märker de inte sällan att det inte går att kontakta bolaget. 

Fenomenet har lett till en våg av anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och flera av de drabbade kunderna har använt Klarna som betalningsalternativ. Men Klarna har ofta ställt sig kallsinnig när de drabbade har försökt häva köpet. 

”Vi hade 153 ärenden mot Klarna 2022. I fjol var samma siffra 871. Hittills i år har vi 260 ärenden som riktar sig mot Klarna”, säger ARN:s ordförande Marcus Isgren till Dagens Industri om det totala antalet ärenden som riktar sig mot den svenska betaljätten. 

Noterbart är att ARN tog emot 13 ärenden mot Qliro och ännu färre riktade mot Trustly. 

Flera läsare har hört av sig till DI Digital med berättelser om hur de har blivit bemötta av Klarnas kundtjänst. 

”Klarnas kundtjänst existerar inte. De svarar, men man får aldrig något riktigt besked. De stödjer inte kunden, de terroriserar kunderna för skitbelopp”, säger Hans Flodeer vars fru köpte en strumpa som skulle ”lindra neurologiska besvär” men som visade sig vara helt vanlig ankelstrumpa. 

Den säljande firman gick inte att få tag på och sedan inleddes en flera månader lång tvist med Klarna och det inkassobolag som bolaget anlitat. 

”Klarna vill bli betraktat som en legitim bank. Men jag skulle aldrig ha mina pengar där. Varför ställer sig Klarna på busarnas sida och agerar inkasso åt dem? Det undrar vi över”, säger Hans Flodeer till tidningen

Konsumentverket överväger nu rättsliga åtgärder mot Klarna. Myndigheten menar att Klarna i vissa fall har vilselett kunderna om deras rättigheter. Enligt den så kallade invändningsrätten kan kunden nämligen ställa i princip samma krav på kreditgivare som den ursprungliga säljaren. 

”Det är oerhört allvarligt när en stor kreditgivare som Klarna inte iakttar invändningsrätten”, säger Gabriella Fenger-Krog, enhetschef på Konsumentverket. 

Klarna idkar viss självkritik och säger att det alltid ska var tryggt och säkert att handla med Klarna samt att kunder ska få rätt information och hjälp. 

"Vi kan bara beklaga att vi inte har levt upp till den standarden i dessa tillfällen. Konsumentens invändningsrätt gäller och vi på Klarna ska pröva ärenden och fatta beslut utan att hänvisa till ARN”, säger Klarnas pressansvarig Joel Hedin till Dagens Industri. 

Han säger också att Klarna genomför “regelbundna kontroller” av de handlare bolaget jobbar med och där bolaget “upptäcker att en handlare inte längre uppfyller kraven från Klarna, eller har många missnöjda kunder, agerar vi omedelbart.”

Läs mer