Sök

Freja har kapats: Barn skaffar "Fejk-Freja" för snus

Freja

Johan Henrikson, vd på Freja eID. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Barn köper digitala falskleg för 45 kronor – som de handlar snus och cigg för. Enligt bankutmanaren är de medvetna om problemet – men tycker att butiksägarna ska ta större ansvar.

"Det här är egentligen ingen nyhet", säger Frejas vd Johan Henrikson i en kommentar till tidningen ETC.

För bara 45 kronor kan barn köpa falska digitala ID-handlingar online. Sedan kan de vandra in på en valfri kiosk och köpa både snus och cigg. Det är tidningen ETC som har granskat fenomenet “Fejk-Freja”.

Tidningen rapporterar om hur det svenska ID-bolaget Freja har fått sin app kopierad och såld via forum online. Genom att swisha till någon av forumets administratörer får köparen tillgång till en app där de kan fritt kan förfalska hur många ID-handlingar som helst genom att justera bild, namn och personnummer. Av inläggen i forumet framgår att det framförallt tobaksköp som appen används till.

Den falska appen har alla interaktiva element som också finns i Freja och ofta används för att verifiera så att ID-handlingen är äkta. Den tjänst som ska kunna användas för att verkligen verifiera identiteten låg nere när ETC:s reporter försökte kontrollera den riktiga appen.

“Skanningen har inte funkat, så vi brukar bara skriva av personnumret från appen”, säger en även farmaceut på ett apotek i Stockholm till tidningen när de vill göra en kontroll i butik.

När ETC kontaktar Frejas vd Johan Henrikson säger han att de är medvetna om problemet. På en fråga om varför bolaget inte har varnat för fenomenet i media svarar vd:n:

“Det här är egentligen ingen nyhet på det sättet. Vi har ju brottats med den här frågan i över ett år. Vi kan inte skicka ut pressmeddelanden varje dag om samma sak. Men jag ska kolla så att vi lägger ut lite extra information.”

Under måndagen har Freja också skickat ut ett pressmeddelande där de framhåller att digitala ID-kort är säkrare än sina fysiska motsvarigheter när kontroller utförs korrekt.

Johan Henrikson säger också i pressmeddelandet att krögare och butiksägare som måste ta sitt ansvar.

 ”Att använda de kontrollmekanismer som finns måste vara en självklarhet för butiksägare, krögare och andra som ju faktiskt har ett legalt ansvar att säkerställa åldern vid försäljning av tobak och alkohol”, säger han och fortsätter:

“Att upptäcka en förfalskad fysisk legitimation kan vara näst intill omöjligt, men att kontrollera Frejas digitala ID är enkelt.”

Kontrollen av Frejas ID-handlingar ska göras antingen genom att skanna en QR-kod i appen eller genom att skriva in användarens personnummer på en kontrollsajt.

Läs mer