Sök

Bitcoin inför halvering – väntar nytt rally?

Bitcoin

Foto: Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Historiskt har priset rusat efter halveringarna. Nu följer kryptovärlden med spänning nästa algoritmstyrda kapning – som sker nu på lördag.

Satoshi Nakamoto, alltså pseudonymen bakom den person eller grupp som skapat kryptovalutan bitcoin, har fortfarande kontroll över vad som händer – 14 år efter sitt ”försvinnande”. Det skriver The Guardian

Det är nämligen så här. Enligt bitcoins design så ska det bara finnas 21 miljoner bitcoins totalt. För att uppnå det så ska utbudet av nya bitcoin begränsas med 50 procent vart fjärde år. Sist det hände var 2020. Nästa gång det händer är nu på lördag. 

Det kan påverka bitcoinpriset, som historiskt visat sig vara volatilt med en färskt exempel i förra helgens attack mot Israel från Iran. Då backade priset på en bitcoin med 8 procent. 

Ett nytt prisrally kan ligga i korten men vissa experter säger att på grund av dess förutsägbarhet så är halveringen redan inprisad, skriver SvD

Men historisk data talar emot en icke-reaktion. De senaste tre halveringarna – 2012, 2016 och 2020 – följdes av en genomsnittlig prisrusning på 16 procent under de första 60 dagarna, enligt data från 10x Reseach. 

LÄS MER: Mysteriet kring bitcoins grundare – kan den här rättstvisten ge svaret?

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer