Sök

Skatteverket: Influencers måste deklarera och betala skatt

Skatteverketinfluencers

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Dags att hosta upp för extra fickpengarna.

Det finns influencers som kan försörja sig på sin nuna, vare sig de streamar sitt spelande, gör reklamsamarbeten eller laddar upp kul klipp på nätet. Och så finns det de ett par hack ner som gör samma sak men får en mindre slant för mödan. Den här texten handlar om den sista kategorien och ett faktum som är lika säkert som döden: Skatten ska in. 

Skatteverket uppmanar nämligen alla som har sidoverksamhet som till exempel influencer, youtuber eller gamer att de måste deklarera inkomsterna därifrån. 

Det handlar inte om så häftiga summor heller. 

”Den som har tjänat 22.208 kronor eller mer under 2023, även om personen inte har fått en deklaration, behöver deklarera för ersättningen. Det gäller den som inte är egenanställd eller ännu har företag”, säger Johan Falksäter, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Enligt myndigheten kan man inte förlita sig på att uppdragsgivaren ska redovisa korrekt till Skatteverket. Därför uppmanas miniinfluencers att dokumentera inkomsterna löpande. 

”Underlag och dokumentation behövs för att du ska kunna deklarera. Det är också viktigt för att Skatteverket ska kunna kontrollera din deklaration samt se om du betalar rätt skatt.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer