Sök

Kinnevik pekar ut sin riktning med fem kärnbolag – Stenbeck cashar in kvarts miljard

Kinnevikriskkapital

georgi Ganev, vd Kinnevik och Cristina Stenbeck. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Stenbecksfärens maktbolag lämnar rapport för första kvartalet.

Kinneviks portfölj med onoterade bolag minskade i värde med 5 procent under första kvartalet i år. Detta härleds till en nedskrivning i VillageMD. Nedskrivningen borträknad ökade värdet på portföljen med 3 procent på årsbasis.  

Substansvärdet låg den 31 mars på 47,9 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 55,5 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Det är en minskning med 14 procent. 

Totalavkastningen minskade under samma tid med 22 procent. 

Periodens resultat landade på minus 236 miljoner kronor, vilket kan jämföras med ett positivt resultat på 2,5 miljarder i Q1 2023. 

Totalt investerade Kinnevik 510 miljoner kronor – varav 448 miljoner var i så kallade kärnverksamheter. 

Kinnevik har upprepade gånger sagt att de ska smalna av och satsa på färre bolag. I den färska rapporten pekar Kinneviks vd Georgi Ganev ut fem kärninnehav ”i absoluta världsklass”. Det handlar om Cityblock, Mews, Pleo, Spring Health och TravelPerk. 

Övriga innehav beskrivs som yngre med potential.

I går kväll meddelade Kinnevik förslag på en extra utdelning på 23 kronor per aktie till ägarna, vilket med alla aktier inräknade motsvarar totalt 6,4 miljarder kronor. Det rejäla tillskottet i kassan, som i mars låg på 13,9 miljarder, kommer från försäljningen av Tele2, den sista kronjuvelen som varit kvar av grundaren Jan Stenbecks imperium. 

Kinnevik är rustade för nya investeringar. Och det finns en betydande pipeline, främst i befintliga kärninnehav, heter det. 

”Vi kommer att nyttja våra stärkta finansiella resurser med tålamod och selektivitet för att bygga en mer koncentrerad portfölj. I partnerskap med entreprenörer och investerare kommer vi bygga fantastiska bolag i stor skala, och därigenom skapa värde för samtliga våra aktieägare”, säger ordföranden James Anderson

För Kinneviks tidigare ordförande Cristina Stenbeck innebär utdelningen 260 miljoner kronor i fickan. Kapital som kan komma till gagn för Cristina Stenbecks egna investeringar som Mantle, Voi, Werlabs, Swiftr, CDLP och Estrid.

Cristina Stenbeck har klippt de formella banden till Kinnevik och genom sitt Verdere sålt Kinnevik-aktier då och då under de senaste åren, men hon äger fortfarande runt 11 miljoner A-aktier. Hon sitter på runt 4 procent av kapitalet och över 19 procent av rösterna i bolaget. 

LÄS ÄVEN: Bolagen som backas av Stenbeck – här har syskonen investerat

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer