Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Evelina Olsson har gjort fintech-succé i Norge – så byggde hon bolaget (där svenska nischbanken nu köper in sig)

Artikel bild
Evelina Olsson, grundare av norska Okida. Foto: Press

25 år gammal startade göteborgaren Evelina Olsson fintech-bolaget Okida i Norge – och lyckades driva det från 600.000 till 50 miljoner i intäkter på bara fyra år. I grannlandet är hon välkänd inom techsfären, men i Sverige är hon mer av en doldis.

Nu lämnar Evelina Olsson sin operativa roll i livsverket – samtidigt som en svensk nischbank köper in sig.

“Efter sju år kände jag att det var dags”, säger hon till Breakit, och delar samtidigt med sig av hela bolagsresan.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

“Jag har inte tappat det svenska språket helt, men visst har jag fått en brytning.”

Göteborgaren Evelina Olsson pendlar snabbt mellan en svensk och norsk dialekt. Ibland är det lite svårt att hänga med.

Sedan elva år tillbaka bor hon i Oslo där hon byggt upp fintech-bolaget Okida – en tjänst som omsatt över 160 miljoner norska kronor och refinansierat totalt 6,5 miljard sedan starten.

I grannlandets branschpress är hon välkänd, men för Breakits techpublik är hon mer av en doldis.

Nu har det blivit dags för Evelina Olsson att lämna över stafettpinnen i det egna bolaget för att kunna ägna sig mer åt andra investeringar. En ny ledning är på plats, och två industriella aktörer kommer in som ägare.

Hur gick det till när svenskan hittade ett hål i den norska fintech-branschen?

Spel, fastigheter och fintech

Vägen till att bli grundare av ett techbolag har bestått av att testa olika spår.

Redan som ung utvecklade Evelina Olsson ett intresse för affärer och försäljning. Hon tog med sig sitt UF-företag till Malta och hyrde in sig på ett entreprenörshotell där hon satt tillsammans med tio män. Senare började hon arbeta på ett av öns många spelbolag – Betsson.

“Malta samlar ju många av världens mest spännande entreprenörer inom tech, så jag lärde känna en hel del. Några av dem som jag delade kontor med börsnoterade sitt bolag senare. Det var några fantastiska år som har gynnat mig”, säger Evelina Olsson till Breakit.

Efter en kort sejour till Spanien beslutade Evelina Olsson att hon ville utbilda sig till fastighetsmäklare. Men inte i det solsäkra landet, utan i Oslo, på handelshögskolan BI. Samtidigt jobbade hon extra på jämförelsetjänsten Lendo under flera år.

Blankolån och fastigheter var en kombination hon tog med sig.

“Jag lärde mig hur systemen för köp och försäljning av bostäder fungerar, vilket visade sig vara riktigt besvärligt", berättar hon.

2018, när Evelina Olsson var 25 år gammal, grundade hon låneförmedlaren Okida, tillsammans med Fabian Grimelund, som tidigare byggt upp den liknande tjänsten Compareking. Bolaget har specialiserat sig på att hjälpa personer som inte får bostadslån för att de till exempel hamnat hos Kronofogden eller för att lånen redan är för höga. Med andra ord – de som är i behov av akut hjälp.

I Sverige går det att jämföra bolaget med Ordnabolån.se och i Storbritannien Habito.

Okida drog igång med bra tajming.

Norge ligger nämligen i topp bland alla länder i Europa när det gäller att äga sina bostäder – 85 procent av invånarna gör det. Samtidigt är Norge det land i världen som har högst skulder per invånare.

Det fanns ingen innovation i branschen

2019 infördes det så kallade Gjeldsregisteret (skuldregistret) som listar alla skulder privatpersoner har i Norge. Syftet var att bromsa den kraftigt ökande överskuldsättningen i landet.

Sedan registret blev aktuellt är det flera som refinansierar sina lån med säkerhet i bostaden – och här har Okida kunnat vinna mark.

“Vi såg en möjlighet att bygga en plattform som samlar alla dina lån med säkerhet i bostaden för att få en bättre helhetslösning och göra det digitalt. Vi samlar blankolån från hundra tusen till flera miljoner kronor i ett nytt bostadslån med bättre villkor.”

Det var ingen nyhet att låneprocessen i Norge tar en hel del tid.

“Refinansiering med pant i bostaden genomfördes med pappersarbete när man skulle registrera flytt hos olika myndigheter och signera lånedokument via post. Det fanns ingen innovation i branschen”, säger hon och fortsätter:

“För de här kunderna är det ju en kamp om klockan. Med hjälp av en automatisk process undviks också att fler hamnar hos inkasso och att räntorna ökar.”

Okida anställde flera handläggare som kunde ta hand om ärenden som kom in. Idag har de totalt 32 medarbetare.

“I början tog det tre veckor för oss att erbjuda ett bättre lån, idag kan det ta några timmar. Ju snabbare vi kan hitta en lösning, desto bättre.”

Evelina Olsson, Okida.

För att kunna bygga tjänsten var det en förutsättning att Evelina Olsson och Fabian Grimelund skapade bra relationer med bankerna som var specialiserade på att samla bolån. Alltså de som kunde tänka sig att hjälpa till när den “vanliga” banken sa nej.

2018 fanns bara tre aktörer som nischade in sig på området. Idag finns det åtta stycken – Bluestep, Svea Finans, Kraft Bank, Balansebank, Instabank, Mybank, Nordax Bank och Bank2. Okida har avtal med samtliga.

Hur var det att övertyga bankerna om en sådan här ung tjänst?
“Det var avgörande för oss att få förtroende redan första mötet och hålla i det genom att visa vad vi kan”, säger Evelina Olsson.

För konsumenterna är Okida helt gratis att använda. Bolaget tar betalt från bankerna, men först när en kund är inne och har ställt om sina lån.

“Kunderna har betalningsproblem, så det har hela tiden varit viktigt att vi är gratis för dem.”

Hur mycket tjänar ni på varje kund?
“Det kan jag inte kommentera.”

Att så många kunder har lån hos Kronofogden är inte bara en snackis i grannlandet, utan är på agendan även i Sverige. Under pandemin ökade konsumtionslånen kraftigt. Klarna var ett av de bolag som gjorde stora pengar på just detta.

En kartläggning i Aftonbladet från 2021 visade att Klarnas kunder hade obetalda skulder på över 500 miljoner kronor hos Kronofogden. Deras mantra “köp först, betala senare” fick kraftig kritik när summorna från betalningsförelägganden bara växte.

Ni tjänar pengar på de som redan har det svårt. Hur tänker ni kring ert ansvar där?
“Våra lösningar är endast till det bättre och erbjuder en helhetslösning som minskar lånekostnaderna med mellan 30 till 70 procent. Ansökan blir inte godkänd om det inte kan dokumenteras att det är en bättre finansiell lösning än den nuvarande. Om vi inte kan få en ansökan godkänd är alternativet ofta tvångsförsäljning av bostaden eller personlig konkurs.”

Du själv var ung när du startade bolaget – och kvinna i en mansdominerad bransch. Upplevde du någon gång ett motstånd?
“Nej, jag har nog haft en väldig tur. Jag tror också att det kan ha gjort Okida ännu mer trovärdigt att jag är kvinna. Kvinnor är ju kända för vår omsorg med de som har det svårt, att vi genuint bryr oss om andra. Och i fintech-branschen har det nog bara varit positivt och uppfriskande med en kvinnlig ledare.”

Menar du att du kan ha haft lättare att locka in partners eller kunder för att du är kvinna?
“Det kan jag inte påstå. Förtroende och trovärdighet i näringslivet är lika viktigt oavsett om man är man eller kvinna.”

Gjort klart med två nya delägare

Den svåra ekonomin, med stigande räntor och elpriser, har gjort att Okida har haft bra momentum. Intäktssiffrorna har stigit snabbt – och bolaget beskrivs som marknadsledande i Norge.

Bolaget har gått från att omsätta 600.000 kronor under lanseringsåret 2018 till över 50 miljoner kronor 2022, vilket motsvarar ungefär samma summa i svenska kronor. Det blev också deras första lönsamma år då man gjorde en vinst på 1,5 miljoner före skatt.

Positionen har gjort att bolaget lockat till sig investerare som har gått in med totalt 30 miljoner kronor, bland annat Verdanes medgrundare Gunnar Rydning. Evelina Olsson äger idag 27 procent av bolaget och Fabian Grimelund 13 procent.

50 procent är renodlat kapital och resten är “ads for equity”, det vill säga att medier har fått ägande i Okida i utbyte mot att bolaget får annonsera där till fördelaktiga villkor.

Så här ser Okidas reklam ut i Norge.

Men 2023 har helt klart varit ett svårare år, berättar Evelina Olsson.

Bankerna stramade åt som ett resultat av den makroekonomiska utvecklingen och blev betydligt mer selektiva med vilka ansökningar de godkände. 

“Vi hade precis flyttat in i ett nytt kontor och skulle fortsätta skala upp med flera anställda. Då sitter vi plötsligt med halverade intäkter och dubbla kostnader. Så det gick inte som planerat.”

Man var tvungen att ta ett omtag om verksamheten.

“Med de nya kraven som följde med licensplikten blev det ett år som på många sätt var ett investeringsår för oss. Vi gick med förlust.”

Vad var svårast under den här tiden?
“Att alltid hålla organisationen i harmoni och göra anställda nöjda även under osäkra tider. I vissa perioder har det varit nästan omöjligt. Men vi har lyckats bygga en kultur av uthållighet.”

Nu är det Skandinavien som gäller

De tuffare tiderna gjorde att de ville få in en industriell aktör som delägare för att arbeta mer långsiktigt. Okida sökte med ljus och lykta och fick in två.

Det handlar om två banker som har köpt in sig i Okida till en betydande del genom en nyemission. En av dem är den svenska nischbanken Svea, som erbjuder finansiering till företag och privatpersoner, och även arbetar med betallösningar inom bland annat e-handel.

Den andra aktören vill Evelina Olsson än så länge hålla hemlig.

Okida, Norge

I samband med att de nya ägarna kom på plats beslutade Evelina att lämna sin operativa roll.

“Efter sju år kände vi att det var dags att se oss om efter en ny vd.”

Den nya vd:n heter Jeba Sithamparanathan och är en veteran inom finansbranschen i Norge. Evelina Olsson själv ska heja på från sidlinjen, och fortsätter som styrelseledamot och rådgivare.

Hon kommer även börja bygga på ett eget investeringsbolag.

“Jag brinner för innovation, att förändra eftersatta affärsmodeller och se till att företaget tjänar pengar. Jag kommer både börja investera själv och vara rådgivare till startups.”

Vilken blir din första investering?
“Jag har redan börjat investera i fastighetsbranschen, men är intresserad av alla områden där jag ser tillväxtmöjligheter.”

Målet är nu att expandera Okida. De kommer att utmana marknaden även i Sverige.

“Vårt mål var först att bli marknadsledande i Norge, något vi lyckades med. Nu är det Skandinavien som gäller, och sedan Europa. Vår strategi har alltid varit att bygga sten på sten, och det ska vi fortsätta att göra.”

Vilka tips har du att ge till de personer som funderar på att starta bolag idag?
“Prioritera att tjäna pengar, ta hand om dina medarbetare och bygga förtroende för varumärket från dag ett. Jag har en stark tro på lean-strategin i en startup, att ta reda på vad kunderna verkligen vill ha”, säger Evelina Olsson och fortsätter:

“Förebyggande arbete lönar sig. När behovet uppstår, som till exempel behovet av kapital eller en ny arbetskapacitet, är det ofta dålig tajming och sent. För mig personligen har jag varje dag, i alla år, satsat allt för att nå Okidas mål.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer