Sök

Blykalla bygger små kärnkraftverk – plockar in 80 miljoner: “Oundvikligt"

BlykallaNorrsken LauncherEnergi

Jacob Stedman och Erik Engellau-Nilsson. Blykallas pilotanläggning SEALER-E i bakgrunden. Foto: Press/Montage

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Kärnkraftsutmanaren Blykalla stänger en ny finansieringsrunda, med tung uppbackning från bland annat Norrsken Launcher.

"Vårt mål är att vara redo med vår första reaktor innan årtiondet är slut", uppger bolagets vd Jacob Stedman.

Blykalla vill lösa framtidens energiförsörjning genom att bygga små modulära kärnkraftverk. Breakit skrev första gången om bolaget när de hade plockat in 25 miljoner kronor i en runda som leddes av impact-investeraren Norrsken. 

Det kapitalet investerade man bland annat i en ny topptrio på bolaget. Jacob Stedman, medgrundare av Platform24 och Doktor24 klev i slutet av 2022 in som vd. Merja Pukari, tidigare kärnkraftsrådgivare på Vattenfall, gick in som operativ chef och Erik Ekstrand kom från Instabox i rollen som finanschef (idag är Mikael Fraenkel bolagets finanschef). 

På investerarlistan finns sedan tidigare en rad kända techprofiler. Till exempel hittar vi Izettle-grundaren Jacob de Geer, Xzakt-grundaren Gunilla von Platen, King-grundaren Sebastian Knutsson samt Avito-duon Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Nu tar bolaget in ytterligare 80 miljoner kronor, till en värdering på 500 miljoner kronor före kapitalinjektionen. Rundan leds av Norrsken Launcher tillsammans med amerikanska riskkapitalbolaget Nucleation Capital. Även riskkapitalbolaget Earth Venture Capital och norska family office-investeraren Farvatn deltar.

"För tre år sedan sa man att det är omöjligt att investera i kärnkraft. Idag inser man att det är oundvikligt. För oss som impactinvesterare är det industriellt uppenbart att vi behöver kärnkraft för grön, säker och billig baskraft som kan komplettera den snabba utrullningen av förnybar elproduktion. Tack vare de senaste årens regulatoriska förändringar och politiska vilja är det nu möjligt”, kommenterar Erik Engellau-Nilsson på Norrsken Launcher investeringen.

Kapitalet från nyemissionen ska nu framförallt gå till utvecklingen av bolagets elektroniska testreaktor och att industrialisera Blykallas första nukleära reaktor, som kallas för “SEALER-One" (“Swedish Advanced Lead-cooled Reactor”), enligt vd Jacob Stedman.

"Det här ger oss run-way en bra bit in i 2025", uppger han till Breakit.

Ungefär hur mycket mer kommer ni behöva innan ni får igång intäkter och når lönsamhet? 
"Kostnaden för att bygga SEALER-One uppskattas till 1,5 miljarder kronor exklusive bränsle. Men det här kommer inte primärt att gå via Blykallas aktieägare, utan vi siktar på att vi finansiera det som andra kommersiella storskaliga energiprojekt inom till exempel havsbaserad vind, med projektfinansiering med både eget kapital och skuld mot framtida intäkter".

När är planen att er första reaktor ska vara igång? 
"Vårt mål är att vara redo med vår första reaktor innan årtiondet är slut. Vi brukar prata om att vårt 'stretchmål' (högt satt mål, reds anm.) är att vara klara att slå på reaktorn 2029. Skarp kommersiell drift kommer sannolikt att ta något extra år."

De två största ägarna i Blykalla enligt ägardatatjänsten Eivora är grundaren och tekniska chefen Janne Wallenius (26,18 procent) och tidigare vd:n och styrelseledamoten Olof Lindberg (19,49 procent). Uppgifterna är dock från 2022, och bolaget har efter det alltså genomfört flera nyemissioner. Den senare lämnade förra året styrelsen efter en granskning. Olof Lindberg har inte sålt sina aktier i bolaget (men blivit utspädd) enligt Jacob Stedman. 

LÄS MER: 20 heta doldis-startups som ska fixa energikrisen – AI, batterier av trä och hemlig storsatsning

Läs mer