Sök

H&M-Persson gör som startup-grundarna Johannes Schildt och Fredrik Hjelm – öser in miljoner i MW Group

MW GroupDefensetech

Fredrik Hjelm, Johannes Schildt, Mikael Karlsson och Stefan Persson. Foto:TT/press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

MW Group har redan fått med sig Voi-grundaren Fredrik Hjelm och Kry-grundaren Johannes Schildt.

Nu får försvarskoncernen in en ny tung investerare i H&M-ägaren Stefan Persson samtidigt som bolaget förbereder shoppingräd – och miljardomsättning.

Ett gäng tunga svenska techprofiler ska hjälpa startups som vill satsa på att stärka och försvara “likasinnade demokratier”. Projektet kallas Build for Europe och är en satsning från  försvarskoncernen MW Groups medgrundare och vd Mikael Karlsson, liksom Vois och Krys diton Fredrik Hjelm och Johannes Schildt

Breakit skrev om satsningen i februari för två år sedan, alltså nästan samtidigt som Vladimir Putin beordrade den ryska armén att invadera Ukraina.

Då hette det att målet med satsningen ska vara att bygga “förmågor så starka att de inte behöver användas”.

Nu får satsningen ett rejält tillskott i kassan, skriver DI Digital. 150 miljoner kronor har tagits in i en nyemission, som genomfördes i december men blev känd först nu. Pengarna ska gå till att öka omsättningen genom förvärv av upp till tio andra bolag. 

H&M-ägaren Stefan Persson står för två tredjedelar, motsvarande 100 miljoner kronor, genom sitt Ramsbury Invest. 

 ”Jag vill växa verksamheten ganska snabbt, upp till någonstans mellan 3 och 5 miljarder kronor i omsättning”, säger Mikael Karlsson, vd och medgrundare, till tidningen. 

MW Group hade en omsättning på 377 miljoner kronor 2023 och enligt prognosen är målet för i år att nå upp till 500 miljoner kronor. 

Det finns krav på potentiella förvärv. Det handlar om bolag som har ett dubbelt syfte, det vill säga att det finns både en militär och en civil kund, och som gärna har bevisat sig på en marknad, säger Mikael Karlsson. Vd:n pekar bland annat ut spelindustrin som intressant, då det är ett kostnadseffektivt sätt att träna den militära förmågan genom virtuella världar. 

MW Group planerar att ta in mer kapital i en större nyemission senare i år.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer