Sök

Krasch i snusaktien efter flera dåliga nyheter

Haypp GroupSnus

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Snusaktien har gått som tåget under de senaste månaderna.

Men på tisdagen faller Haypp nästan tvåsiffrigt.

Här är förklaringen.

Haypp, som dominerar onlinemarknaden för snus i Norden, har över 4.000 ägare. De får se aktien vända kraftigt ner på tisdagen. 

Det finns flera förklaringar till fallet. 

Dagens Industris analytiker Julia Forsberg tycker att risken är större än kurspotentialen och uppmanar investerare att “ta hem åtminstone en del av vinsten”. På måndagen sänkte Carnegie sin rekommendation för aktien och menade också att riskerna var större än potentialen. 

På måndagen blev även känt att priset på vitt snus, så kallade nikotinpåsar, kommer att gå upp från och med i höst på grund av att den berörda skatten kommer att indexeras, det vill säga höjas i takt med inflationen. Det har inte den här skatten gjorts tidigare. 

“Det blir lite dyrare, men inte så mycket”, sade finansminister Elisabeth Svantesson på måndagen enligt Aftonbladet

Därutöver har Breakit rapporterat att Madhat, som ägs av entreprenören Lennart Nyberg, sålt en stor del av sitt innehav i Haypp under mars. Madhat, som driver flera egna snussajter, gör därmed en riktigt bra affär. Bolaget gick in i Haypps ägarlista under hösten 2022, ungefär när aktien handlades till rekordlåga nivåer. 

Strax före lunch hade aktien fallit med drygt 9 procent. Därmed har den tappat 13 procent under inledningen på den här veckan. Uppgången under 2024 summeras ändå till 56 procent.

 

Läs mer